söndag, april 15, 2012

Prisvärd

Du ser den precis överallt: på stranden, i handen på en gående på gatan, fastklämd på cykelns pakethållare, i tvättstugan, i mataffären, fylld med packning till bilsemestern, på tåget också – ja till och med på flyget. Den har gjort sig oumbärlig. Den verkar tåla allt. Den åberopas som måttenhet. Den tar ingen plats men rymmer det mesta. Den finns över snart sagt hela världen. Den väger nästan ingenting i sig själv men tål obegripligt hög belastning. Den kostar bara fem kronor.

Alla har minst en. Jag har säkert åtta, och det beror framför allt på att den är outslitlig.
Vad är nu detta för livsnödvändig pryl jag hyllar så oförblommerat?
Visst har du förstått att det handlar om Ikea-kassen, den blå som ligger i kassan, med handtag i två längder, att ta med hem i stället för den gula som du lånat under din köprunda i varuhuset?!

Hur klarade vi oss innan den fanns, det är frågan. Vi gjorde naturligtvis det, men i dag är det lika otänkbart att vara utan Ikea-kasse som att inte ha mobil. Fast det finns en enorm skillnad mellan de två sakerna: den dyra mobilen måste ständigt förnyas, den går sönder, den blir omodern. Ikea-kassen, däremot, går i princip aldrig sönder och har sett exakt likadan ut (bortsett från färgen) så länge jag kan minnas.

Ikea-kassen, som fyndigt nog heter Frakta, borde få pris. Designpris, kanske, eller något från en eller annan vetenskapsakademi.
Vem är upphovspersonen? Vem ska hyllas? Till vem kan man, i brist på finare belöning, sända en tacksamhetens tanke? Kamrat Google ger ingen hjälp i den jakten. Så tills vidare finns det bara ett pris som gäller för denna superpryl – en femma jämnt.


Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Ständig följeslagare är den här när vi fraktar ut saker till ön. Perfekt för så mycket som ska bäras. Nu måste jag fundera ut hur många vi har. :-)

  SvaraRadera
 2. Anonym2:22 em

  Varför har du åtta om den är outslitlig?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Ähum ... jag har ingen ...

  Men den är standard som höportionshållare i stallet!

  SvaraRadera
 4. Perfekt att bära tvätt i. Jag köper alltid en eller två när jag är på Okea. När någon är i knipa eller vid flytt, så kan man vara generös och bjuda på en eller två. Får plats hur mycket som hellst i den av någon anledning? Vad hade vi förut? Papperskassen? Men den går lätt sönder.

  SvaraRadera
 5. Man behöver nog 8 stycken i en familj, sönerna har haft seglargrejer, sport, allt möjligt i dem, Jag har upptäckt att ikea-kasse fungerar fint i trädgården.

  SvaraRadera
 6. Lustigt, jag har aldrig reflekterat över att de är till salu, ens...

  SvaraRadera
 7. Tankevågor - perfekta också i skärgårdsmiljö, eller hur?!
  Kulsprutan - minst tre går åt varje gång jag ska tvätta (sorterar färg o tvättemp), andra lagras saker i, någon är på vift ... och någon lånas ut för att kanske aldrig komma tillbaka. Men huvudsakliga anledningen till att de blir ständigt fler är att man glömmer ta med dem när det är dags för ny ikea-shopping, och då är det bättre att lägga en femma på den outslitliga än att betala 2 kr för en papperskasse!
  Cecilia - du är undantaget som bekräftar regeln; man kan alltså leva utan ...?
  Sfinxen o Hannele - precis!
  Per - du har helt enkelt missat nåt!

  SvaraRadera
 8. Anonym3:58 em

  OK - då förstår jag - eller....

  Litet ansträngd och något förvirrad förklaring (om jag får säja vad jag tycker) om dina åtta. Fast ta det lugnt : vi har ju alla våra idio(t)synkrasier. :o)

  Ha en skön helg!
  Kulsprutan

  SvaraRadera