fredag, juli 27, 2012

AKADEMISKT i Veckans fönster

Mitt i sommarlovet har Susanne bestämt att motivet för Veckans fönster ska vara AKADEMISKT. Och vad gör såväl stora som små akademiker på sommaren? Jo, de idrottar  åtminstone en del, och just i år åtminstone i tv-soffan, med start ikväll.

I Vänge gamla folkskola på Gotland, numera en kombination av skolmuseum och konstgalleri (scrolla ner och läs mer!), är varje fönster i klassrummet fyllt med minnen. Just de på bilden måste härröra sig från skolmästerskap i diverse sporter. Kanske har den fina pokalen erövrats den i dag tämligen försummade grenen "kast med liten boll", alltid med i skolidrotten på min tid?

Om ögat lämnar den akademiska miljön finns härlig grönska att vila ögonen på utanför glasrutan. Det är bland annat den där växtligheten vi ska hämta kraft ur, för nya akademiska stordåd när höstterminen drar igång. Fast just i det här klassrummet är det färdigpluggat, för evigt.

För fler akademiska fönsterbilder klickar du på länken ovan och kommer vidare!

Copyright Klimakteriehäxan 

7 kommentarer:

 1. Visst minns jag "kast med liten boll" och även slungboll och alla de andra grenarna man tävlade i på skolkamperna.

  SvaraRadera
 2. Annars ser det mest ut att vara priser i grenen "kast med liten krans" där. Din bild väcker onekligen gamla skolminnen till livs igen.

  SvaraRadera
 3. Kast med liten boll har jag inget minne av men det kanske är ett svenskt "påhitt". :)

  SvaraRadera
 4. Undrar hur duktig man måste ha varit för att äras med en sådan där figur som håller upp lagerkransen högt?! Ovanligt fina priser att få på något skolmästerskap kan jag tycka, du kanske vet historien bakom dessa figurer. Många var det i fönstret.
  Vänge skolmuseum verkar helt klart värt ett besök, bra tips.
  Undrar om grenen "kast med liten boll" finns kvar på skolornas idrottsdagar?

  SvaraRadera
 5. Kan inte riktigt sluta le åt larans "kast med liten krans".
  Fin kontrast i bilden mellan den mjuka frodiga grönskan där ute och de rigida små figurerna i fönsterkarmen.

  SvaraRadera
 6. Tänk så mycket historia får oss till livs genom alla varianter på fönster som visas upp!!! De där figurerna var säkert eftertraktade!

  SvaraRadera
 7. Anonym9:39 fm

  ja det var ju en del år sedan man höll på med skolidrotten och tävlingar kopplade till skolan. Deltog flitigt i skolmästerskapen under alla åren i skolan och har en del plaketter/priser från den tiden. Kast med liten boll var ju som sagt en del av tävlingen på självaste skolan, medan det var mer friidrotts relaterade grenar när man gick till skol/distrikts/regions mästerskapen. Men kul var det. Dock fick vi inga sådana fina priser som du har på din bild.

  SvaraRadera