tisdag, juli 17, 2012

Jag önskar - veckans tisdagstema

Utsikt från lunchbordet.
Ja, vad önskar jag? För all del, både det ena och det andra – ni vet, fred på jorden, god hälsa åt hela mänskligheten, trygg ålderdom, alla barns väl, och att mina egna ungar kommer hem ordentligt från sina äventyr, både på resa och på hemmaplan. Osv, osv.
Välkommen in!

Varje år brukar någon nyhetsredaktion, i jakten på heta ämnen, gräva upp en
eller annan familj som av olika orsaker inte har råd att ta någon riktig semester. Med ”riktig” menas då undantagslöst att det handlar om att göra en längre resa, uppleva nya miljöer, se, lära, roas, vila. Och nog håller jag med om att just så kan en bra semester se ut.

Men även med mindre pengar och kortare tid går det att få semesterkänsla. Jag vet, för jag hade en sådan dag i går. Inte semester alltså, bara en ledig måndag.
H och jag for till Vaxholm. Vi brukar göra det någon enstaka gång om året, se på turisterna, ströva längs kajen, äta strömming, kolla butikerna, fika, kanske rent av ta ett dopp.

Solen är på sitt bästa humör, himlen klarblå, de vita molnen är bara dekorativa, inte alls hotfulla. Många är båtarna som lägger till, lägger ut eller bara passerar. Olika språk susar över gatstenarna, det prasslar av kassar med reafynd, ett barn är försvunnet i ungefär femton sekunder och hinner nästan utlösa föräldrapanik, en stor tysk dam förälskar sig i en finsk tunika medan den medföljande mannen suckar hörbart. Frukthandlaren på torget har blåbär, en delikatess som jag naturligtvis köper. Han säljer dessutom tidiga kantareller, men det är glest mellan kunderna.

När hungern slår till hittar vi stadens kanske bästa bord: utomhus förstås, i ett hörn ut mot hamnen. Den här gången blir det visserligen inte strömming, ett traditionsbrott. Men vi sitter länge, njuter av maten, kaffet, utsikten, folkvimlet. Ingen av oss har bråttom tillbaka hem, till storstaden, till den vanliga vardagen.

Efter ännu ett strövtåg bestämmer vi att det är glassdags, och fläder-och-lime-sorbeten i kiosken på torget är jättegod. Vi slickar i oss den medan en mås dansar ett par meter framför våra fötter. Hoppas kanske på att uppträdandet ska belönas med en bit våffla, men där fick han tji … Skriver ett vykort till någon som blir glad. Det räcker med ”Hälsningar från Vaxholm!”

Medan känslan finns kvar i kroppen (trots att vi inte badade denna gång)  önskar jag alltså att alla finge åtminstone en liknande dag i sommar. En dag med sol och semester i varje kroppens fiber, inget passtvång, ingen dyr flygbiljett, ingen hotellbokning, inget trassel. Bara njutning.

Mig hände det på en måndag, men det kan lika väl inträffa en tisdag! Och det är klart att inte alla har nära till just Vaxholm. Men säkert finns det en liten pärla inte särskilt långt bort för dig också!

Den dansande måsen på torgets grus.
Idylliskt, inte sant?
Under klocktornet finns Vaxholms turistkontor.
Visst piggar en blå fasad upp stadsbilden!
Hand i hand med lätta steg i Vaxholm - medan andra besökare har tung ryggsäck ...
Copyright Klimakteriehäxan 

14 kommentarer:

 1. Tak for din hilsen :-)
  Spændende bidrag både i ord og billeder.

  SvaraRadera
 2. Anonym1:57 em

  Underbar sommarblogg med härliga bilder!
  Kan det vara jag som får ´hälsningar från Vaxholm´ i brevlådan? Glad skulle jag garanterat bli - riktig post kommer sällan numera.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Kulsprutan - förlåt, ska tänka på det en annan gång. Det blir mest morsan som får vykort ...

  SvaraRadera
 4. Trevligt att se hur det såg ut där en fin sommardag. Det känns mer realistiskt att önska sig lite mera jordnära sker. Fred på jorden känns så stort...

  SvaraRadera
 5. Nä det behöver inte alltid kosta skjortan, du beskriver en härlig dag och visar fina sommarbilder!

  SvaraRadera
 6. Hej igen! Härliga sommarbilder som för tankarna till sol och värme. Gärna mera sådant.

  SvaraRadera
 7. Åh vilka fantastiskt fina bilder!

  SvaraRadera
 8. Alldeles så är det ju. Man kan ta semester (hemester heter det kanske) hemma och njuta en dag av folkvimmel eller stillhet om man så vill.

  Här i Skåne har vi en fantastisk semesterresa vi kan göra varje sommar: Skånetrafikens sommarkort som ger gratis resor i hela landskapet under två hela månader. Visst, det kostar ju 550 kr, men tänk vad mycket man kan resa. Till Malmös eller Lunds folkliv, till stranden någonstans dit antingen tåget eller bussen tar dig.

  Har ni Stockholm något sådant tro? :)

  Förresten, Vaxholm är ju jättefint och somrigt på dina bilder.

  SvaraRadera
 9. Jamen åhhh, klart jag måste till Vaxholm en ledig dag i sommar!!! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. Så enkelt och så bra kan det göras... Härligt!

  SvaraRadera
 11. Gjorde en tvåtimmars bussresa häromveckan för att träffa en kompis som var i faggorna. Det är ungefär min semester iår.

  SvaraRadera
 12. Ja det var en härlig dag som lever kvar långt in i höstrusket, jag lovar! Hoppas ni andra också får liknande dagar.

  SvaraRadera
 13. Vilken charmig berättelse från er lillsemester! Vaxholm och Stockholms skärgård, fina smultronställen och som du skriver små semesterpärlor finns lite överallt. Att ta tåget till en liten grannstad, strosa runt och ha det bra kan vara ett alternativ :)

  SvaraRadera