fredag, augusti 03, 2012

Valfritt, närodlat och musealt i Veckans fönster

Det ser inbrottssäkert ut, det där fönstret med konstnärligt utformat järngaller. Men det är bara att kliva in, för dörren står öppen. Och det kan passa bra om förrådet av vegetabilier behöver ökas på.

Runt om i landet dyker de upp, de där gårdsbutikerna som säljer sina egna produkter. Fast att ha personal kostar naturligtvis för mycket. Alltså bestämmer man sig för att lita på sina kunder och låter dem plocka åt sig det de vill ha, väga på befintlig våg för att sedan lägga pengar i en liten låda.

Hos familjen Sjöblom i Malsjö i Värmland finns så här års potatis, lök och morötter till salu. Ibland ingår också rödbetor och andra rotsaker i utbudet. Prislistan sitter som ett anslag på disken, under den uråldriga kassaapparaten som bara står där som ögonfägnad.

Sjöbloms har alltså vinnlagt sig om att presentera sin skörd i en trivsam, lätt museal miljö. Gamla kärl och hushållsredskap finns på hyllor och väggar, den som behöver vila benen kan slå sig ner på en stol vid bord med broderad duk.

Och betalningen då? Jo den lägger man i en tämligen enkel gammal kakburk av plåt. På lappen står: "Med stort förtroende och tack".
Trevligt, vackert, närodlat och fräscht. Vad kan man mer begära? Jo, man kan förstås hoppas att folk verkligen sköter sig och betalar för det de tänker servera där hemma.

Veckans fönster har alltså VALFRITT tema denna vecka. Om du också är en fönstertittare finns många fler att glutta i om du klickar på den här länken!
Gårdsbutiken är inhyst i ett stort uthus.
Kassakistan.
Kassaapparat modell Anno Dazumal.
7 kronor kilot för nyss upptagen potatis är inte dyrt.
Copryright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. Hoppas potatisen är färsk...

  P.S.
  Du svischade förbi och missade tromben...

  SvaraRadera
 2. Vad härligt! Det finns fortfarande lite tillit och förtroende, vi köper våra julgranar på detta vis.

  SvaraRadera
 3. Helt underbart med denna tillit!
  I min barndom köpte vi böckling från ett kylskåp efter vägen på samma vis och jag vet att det fortfarande säljs färskost från kylskåp i Hälsingland.

  SvaraRadera
 4. Det är mysigt med gårdsbutiker. Sällan man ser så vackra fönster i en butik!

  SvaraRadera
 5. Snyggt fönste eller rättare sagt galler!
  Vi har gott om dessa gårdsbutiker här i trakten. Mycket fina produkter till billig peng!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt med sådann tillit. På Island, mitt ute i ödemarken, såg jag något liknande. En ganska enkel vagn med tomater och en låda att lägga pengarna. Men där fanns det inte ett så vackert fönster som du visar.

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt! Dessa underbara gårdsbutiker. Finns några här i Sörmland. En fick lägga av det där med kassaskringet några klåfingriga tyckte det var bra med lite extra fickpengar. Härliga bilder!

  SvaraRadera
 8. Anonym12:37 em

  Vilken underbar grej - och så trevligt att träffa på en oas på vägen.
  Hoppas alla kunder och besökare är ärliga.
  Fönstersmidet är vackert dessutom.


  Kulsprutan

  SvaraRadera
 9. Vackert smidesarbete i fönstret!
  Sen gillar jag förstås den här varianten av självbetjäning.

  Till för ett par år sedan så hade vi en man som fiskade i närheten och han hade byggt en liten, liten stuga med kylskåp på sin tomt. Det var bara att gå dit och plocka färsk fisk och lägga pengarna i handkassan. Som du förstår så är han saknad!

  SvaraRadera
 10. Det låter som ett ställe jag kunde åka till, känna, dofta...färskare grönsaker går ju inte att få och priset på potatisen är oslagbart!Mums!

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar gårdsbutik! Fönstergallret gillar jag också men det kommer inte in så mycket ljus... som är livsviktigt. :)

  SvaraRadera
 12. Men visst är det härligt att man kan göra så, att lita på att man betalar för det man tar. Och jag är fullständigt övertygad om att alla också betalar där, för visst är de allra flesta människor ärliga om de ges ett förtroende.

  SvaraRadera
 13. Visst är det kul med sådana butiker på landet, det är mysigt och man känner sig som en del i helheten.

  SvaraRadera
 14. Det var ett väldigt speciellt fönster du hittat...ja och en speciell butiksinredning också. Där skulle jag gärna handla och jag hoppas att de har rätt i sin tro på "det goda" hos människor.

  SvaraRadera
 15. Ingen risk för inbrott den vägen då. Hoppas resten funkar också.

  SvaraRadera
 16. Visst blir man glad över att det kan funka - för jag måste utgå från att det gör det. Själv vägde jag noga och betalade ordentligt!
  Själva inredningen tillför mycket tycker jag.
  För några veckor sedan köpte vi äppelmust som ställts ut på en gammal mjölkpall vid vägen, med liten kassalåda bredvid. Det finns antagligen massor med exempel.
  Hannele - pinfärsk potatis, lovar!

  SvaraRadera
 17. Det är mysigt med dessa gårdsbutiker. Så trevligt när de litar på folk som besöker butiken och får sköta betalningen själva. Fin text och fina bilder från gårdsbutiken. Mycket gamla prylar, rena utställningen. Antar att de har en våg också någonstans, kanske av äldre datum den med. Knippen är ju lättare, men vikten är svårt avgöra utan våg. Verkligen ett fint galler för fönstret. Spännande äldre bruksföremål framför fönstret och på väggen. :-)
  Härlig och kul titt i butiken i Malsjö, hos familjen Sjöblom.

  SvaraRadera
 18. Våg finns, absolut - men den bedömde jag som inte riktigt fotogenique ...

  SvaraRadera
 19. jag sett självbetjäning här i närheten också, men försvinner mer och mer..

  SvaraRadera
 20. Anonym5:55 em

  ja enligt EU får väl sånna här egentligen inte finnas eftersom allt ska det finnas kvitto på, men jag sällar mig till skaran som älskar de här fria tyglarna där man tar det man vill ha och betalar för sig.
  det där gallret är nog inte så lättforcerat.

  SvaraRadera