måndag, februari 17, 2014

Fem frågor får svar ur min bokhylla

Från Hanneles bokparadis plockar jag upp en liten bokstafett – bloggstafetter var väldigt vanliga för några år sedan, klart mer sällsynta nu. Men den här hänger jag på, fem frågor får svar hämtade ur min bokhylla.

1.  En bok du inte läst ännu men verkligen ser fram emot: 
Det blir två, minst: ”Amerikanah” av Chimamanda Ngozi Adichie och ”Red Mandarin Dress” av Qiu Xiaolong – båda böcker jag önskade mig och fick i julklapp. Har skrivit om båda författarna här på bloggen tidigare!


2.  Den bästa boken du har hemma? 
Det är ett svårt val men vad sägs om John Dos Passos USA-trilogi? Den består av "The 42nd Parallell", "1919" och "The Big Money". Men jag har metervis med bra böcker i hyllorna, har alldeles för svårt att rensa trots trängseln ...

3.  Någon bok du var jättepepp på när du köpte den men som bara blivit stående:  
”The Crimson Petal and the White” (Sugar  kvinnan som steg ut ur mörkret) av Michel Faber. 833 sidor, liten stil. Ska vara en oerhört spännande skildring av en prostituerads liv i London för länge sedan. Men varför är böcker ofta så vansinnigt tjocka? Alldeles för tjocka!

4.  En bok du köpt mest för den har vackert omslag: 
Karin Berglunds fina bok ”Jag tänker på Linné, han som såg allt”. Om Carl von Linné och med en ljuvlig tulpan som blickfång. Har läst en hel del men har inte kommit till sista sidan. 

I den här kategorin platsar nog dessutom en och annan kokbok.

5.  En bok du önskar varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa: 
Ja är böcker någonsin onödiga, det är frågan? Jag brukar hävda att man aldrig har läst en bok för mycket och det vidhåller jag. Däremot kanske det kan vara så att vi bokälskare köper onödigt många böcker, man kan ju låna också! Men visst, Sigrid Combüchens så kallade damroman ”Spill”, så hyllad, så prisbelönt, den kommer jag nog aldrig igenom.

Plockar du upp stafettpinnen kan du väl berätta det i en kommentar!


Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Trevligt att du svarade! Karin Berglunds tjocka fina Linne- bok har jag inte läst färdigt, men jag var och lyssnade på henne. Spill hittade jag på loppis, läst typ hälften... Jag mår bra av att ha lite att välja på i mitt eget bibliotek (och så har jag nog för många bloggar).

  SvaraRadera
 2. Oj Hannele så få av mina besökare som hängde på - ingen, noga räknat! Vart har bokvännerna tagit vägen?

  SvaraRadera
 3. de tittar på tv, trist när de inte nappar

  (tre gånger fler besökare i bokbloggen än min vanliga blogg!)

  SvaraRadera
 4. Adichie är min absoluta favorit just nu! Och Americanah är precis så bra som jag väntade mig. Vet inte hur översättningen är iofs för jag läste den på engelska så snart den kom ut. Det där med tjocka böcker... är inte heller jätteförtjust för de kan vara jobbiga att hålla i men om boken är tillräckligt bra (som Agaat eller Americanah) så bryr jag mig faktiskt inte. Vill ju inte att de ska ta slut. Någonsin.

  SvaraRadera
 5. Gillade inte heller Spill. Klart överreklamerad.

  SvaraRadera