torsdag, februari 06, 2014

Saknas: en Euro

Du vill köpa en pryl för 97 euro.
Men du har inte pengar så det räcker. Av A får du låna 50, av B lika mycket.

Du köper prylen och får tre euro tillbaka i växel. En euro ger du A, en euro till B och en behåller du själv eftersom du saknar 50-centsmynt för att dela lika.
När det är dags att betala igen lånet är du skyldig A och B 49 euro var, vilket blir 98 euro. Själv behöll du ju den där udda slanten. Summa 99 euro.

Men VART tog den hundrade euron vägen?

Detta är en liten gåta som cirkulerar på nätet. Jag fick den från min trogna besökare Kulsprutan, i engelsk version, och presenterar härmed den på svenska. Mina stackars hjärnceller klarar inte av sånt här. Jag tror ju dessutom, i alla fall nästan, på att trollkarlar som Häckner och Labero utför magi på riktigt ... 

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Den känner jag igen från skolan, för många år sen hade vi en mattefantast på högstadiet, som kom ut till våra klasser på lägre nivå och hade med sig den och liknande gåtor. Eleverna var eld och lågor, men inte jag. Jag ger upp direkt.

  SvaraRadera
 2. Jag gör som Bloggblad, försöker inte ens!

  SvaraRadera
 3. Anonym8:45 fm

  Det handlar om äpplen och päron.
  X lånar av A och B. Vad X gör med pengarna har inget med lånet att göra. Skulden på 98 kronor har inget att göra med att X fick en krona över. Att lägga ihop dessa siffror saknar mening.

  SvaraRadera
 4. Kära Anonym, tack för att du försöker. Men jag tror jag törs göra mig till tolk för inte bara mig själv utan också Bloggblad och Musikanta: det funkar inte!!!

  SvaraRadera
 5. Anonym10:17 fm

  Kära Klimakteriehäxa, vill man inte förstå ska man inte ställa frågan.

  SvaraRadera