torsdag, maj 22, 2014

Spirande grönska och ishockey

I dag kom den, sommarvärmen. Riktigt svettigt blev det stundtals. Samtidigt härligt att kunna äta lunch utomhus och rent av tycka att det är allra skönast i skuggan!

Just den här dagen på året är fascinerande på flera sätt. Plötsligt dyker de upp, de håriga mansbenen i urblekta shorts som inte gör den ursvenska grå-vit-gröna vinterhudfärgen någon riktig rättvisa. Flickor har korta kjolar och matchar inte sällan dem med märkligt randiga vader  det är jättesvårt att applicera brun-utan-sol-kräm på ett snyggt sätt ...

På bussen, som är som en enda bastu, sitter jag mitt emot en kvinna som har täckjacka med blixtlåset igendraget ända till hakan. Fast också hon tycker att det är i varmaste laget, viftar med ett litet papper framför näsan för att få till rörelse i den stillastående luften. Jag får lust att tipsa henne om solfjäder, men avstår. Bredvid henne sitter en tjej med nästan bar överkropp, bara spaghettihängslen och (förstås) synliga behåband i avvikande färg.

Folk har kollat in väderprognosen och letat fram solglasögonen, flintskallar döljs i halmhatt, skyltfönstren med tunna fladdriga plagg ser lockande ut. Men vem orkar gå in i en provhytt och klä av sig och på sig och av sig och på sig igen när det är runt tretti grader varmt? Hellre vifta ett par tag med den där underbara solfjädern och kanske ta en glass!

Väl hemma börjar vi tro att "vårt" fågelbo redan tömts på sina ungar. Kan småttingarna redan ha varit flygfärdiga? Eller är de uppätna?
I lönnen vid busshållplatsen är många löv uppe i mattallriksstorlek, även om nya fortsätter att spricka ut, härligt blanka. Och medan kvällssolen sakta sjunker vid horisonten pågår ishockey-VM som bäst i tv. I maj. Hur kan det ha blivit en "hockey-månad"?

Medan publiken tjoar på rinken i Minsk (det står 2-2 mellan Sverige och Vitryssland just nu) tar jag en sväng ut på balkongen och tittar på min ros, den som nu klarat en andra vinter där ute och har knoppar. Spirande grönska av alla de slag passar väldigt illa ihop med hockey.

De späda lönnlöven är fascinerande blanka!
Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar