torsdag, oktober 13, 2016

När storlek petite passar

Går just nu omkring i ett par blåa jeans. Vad kunde vara med ooriginellt? Knappast något. Men ändå är mina byxor speciella.
De är nämligen i storlek PETITE vilket, för tydlighets skull, betyder "väldigt små". I en svensk modeaffär skulle det väl motsvara XS, alltså Extra Small.
Likväl hasar de ner i midjan så att jag får dra upp dem ideligen ...

Har jag då gått och blivit smal, mager rent av? Eller är jag hal som en ål? (Ja det kanske jag kan vara ibland men inte utanpå kroppen precis). Nej.
Brallorna är inte alldeles nyköpta men som det ibland händer med klädesplagg så hade jag glömt bort att de fanns. Sökte efter mörkblåa jeans i garderoben och så, häpp!, dök de upp!

Det finns förstås en förklaring och den får hämtas på andra sidan Atlanten. Jag köpte jeansen på en shoppingrunda i Saskatoon i Kanada där jag var för några år sedan. Gick in i en klädbutik i en av alla dessa enorma shoppinganläggningar som kallas "mall" och frågade efter jeans. Expediten mönstrade mig uppifrån och ned.

Byxorna hon tog fram var för stora. Jag fick in ett annat par i provrummet, mindre. Köpte dem, till ett bra pris, och gick ut med min kasse, nöjd.
Då såg jag skylten utanför affären. Skylten som berättade att här fanns kläder tänkta för de allra allra största fruntimren, jag tror maxstorleken var 8X  tanken svindlar!

Därför har jag ett par jeans som är i största laget, fast de var de minsta just den butiken hade. Och eftersom det står "petite" i dem får de hänga med ett tag till. Att de sitter löst är ju faktiskt rätt bekvämt.
Samtidigt får jag glädjas åt att inte höra till stamkunderna i just den affären. Det finns gott om kandidater ändå.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. nu har jag lärt mej något nytt

  Det fanns en period när det i svenska kläder stod ibland S(mall) eller S(tor) och man kunde inte vara säker, viket.

  SvaraRadera
 2. Haha, ja jag förstod vartåt det barkade eftersom det stod Addition Elle också.

  SvaraRadera
 3. Vill gärna i sammanhanget påminna om en av mina favoriter i klädsäljarbranschen som konsekvent uttolkar storleken XL som "Extra Lagom" ... sympatiskt tycker jag!

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Ja, i USA och Kanada har man ju liksom lite andra måttenheter än här i Sverige om man säger så. Eller ska jag säga lite andra kroppar än här hemma. Jeans är mitt absoluta favoritplagg - eller rättare sagt jag äger bara jeans. Å de är i XS eller 34/36 - enligt svenska måt mätt alltså;-) Tror jag hade drunknat i den kanadensiska modellen.

  PS. Butiken i Sasskatoon motsvarar nog Nisses i Stockholm skulle jag tro. DS.

  SvaraRadera
 5. Kul sätt att klämma in sig i ett par XS!

  SvaraRadera
 6. Går ju alltid i Jeans jag...bästa klädesplagget om man frågar mig.
  Kör ju på siffror jag när det gäller storlek.
  Hittat en "sort" på Ullared och köpte in 4 par direkt efter första inköpet några månader innan, de sitter som en "smäck".
  Fast nu är jag på väg ner i vikt....blir nog ett par extra hål i livremmarna snart.

  Har alltid haft svårt för storlekar tidigare oavsett klädesplagg...blir att prova ut...inte det roligaste jag vet. ;)

  Ha en skön Söndagskväll nu.

  SvaraRadera
 7. Haha, det var ju kul :) Ja tänk vad alla är stora där borta. Redan första frukosten i Kanada reagerade vi på hur enormt breda tjejerna var över rumpan. Minst 4-5 ggr så bred som jag själv. Roligt minne!

  SvaraRadera