tisdag, oktober 18, 2016

Tisdagstema MATT – på museum ...

Visst, det är självklart. Självklart att man ska gå på museum när man hamnat i en världsstad där unika konstskatter finns att beskåda, parallellt med exklusiva separatutställningar och rena historielektioner.

Alltså begav jag mig till Museum of Modern Art, MoMA, när jag var i New York härförleden. Det var åratal (runt trettio!) sedan jag gick dit senast. Mitt favoritmuseum i den staden heter annars The Frick Collection, inrymt i ett brownstonehus som var en (mycket elegant) privatbostad. Och det är i det skicket den bevarats, ungefär som Hallwylska Palatset i Stockholm.

Den stora fördelen med Fricks (och Hallwylska) är att samlingarna inte breder ut sig i vad som närmast liknar en oändlighet. Man orkar igenom. Men visa mig den som orkar svepa över hela MoMA! Eller Louvren i Paris. Sal efter sal med märkvärdiga målningar och skulpturer, ändlöst. Omöjligt att klara av på en och samma dag. Resultatet blir en övermättnad som lätt kan glida över i avsmak för de där högkulturella institutionerna.

Och nu hände det alltså igen: jag blev totalt MATT av museibesöket på Manhattan. Så när jag kommit till en sann favorit, Monets näckrosbilder, tackade jag för mig och gick ut, resten fick vara. Fast det är ju klart, jag tog rätt många bilder på vägen så du kan hänga med på en liten rundtur! Håll till godo! Den stora blå gubben hälsar dig välkommen redan ute på trottoaren.

PS MATT är veckans tisdagstema. Kanske fler har nappat? Kolla här!
Meret Oppenheim har gjort teservis i päls.
Märkvärdig konst till trots: mobilen behåller greppet.
Yayoi Kusama från Japan skapade en fåtölj i egen stil. Hade varit kul att provsitta ...
Ett ensamt jobb, förmodligen rätt trist: museivakt.
Picassos get i trädgården. Fler kollar mobilen ...
Fantastiskt vacker gård mitt emot. Rena oasen i storstaden.
   Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Kul att hänga med på museum och se både det ena och det andra! Inte underligt att du blev matt efter så många intryck!

  SvaraRadera
 2. En spännande stad att besöka kan jag tänka mig! Tack för att vi fick följa med på en tur.
  Så du har också varit i La Paz!? Trodde jag höll på att få en hjärtattack eller nåt direkt efter vi landat. Att det kan vara sån skillnad.

  SvaraRadera
 3. Du....den där téservisen....tja, jag vet inte vad jag ska säga men jag tror jag skippar téet...Fåtöljen var onekligen speciell, den också, har man inte blivit matt innan, så blir man det säkert om placerar rumpan där!!

  SvaraRadera
 4. Hej, jag är dålig på att gå på museer och utställningar. När jag bodde i Stockholm tog jag mig aldrig tid och nu när jag har tid bor jag på vischan. Men jag förstår att du kände dig både matt och mätt på alla intryck som trycks i en i en hast...

  SvaraRadera
 5. tack för intressanta bilder!

  SvaraRadera
 6. Var på MoMA senast 1973, mer eller mindre ensam. Fotade med min gamla kamera och lämnade in filmen för framkallning och fick tillbaka ett antal gula bilder. Tänk om det hade varit idag istället! Det som gjorde det allra starkast intrycket var Guernica som de tydligen hade lånat från Spanien. Och så näckrosorna i ett runt rum, de som jag aldrig sett tidigare.
  Ingrid

  SvaraRadera