onsdag, januari 04, 2017

Julvisan – dag tio och elva

Bokbloggaren Ugglan har plockat upp en gammal engelsk julvisa som en bloggutmaning och efterlyser inlägg dag efter dag. Det gäller att komma på en lämplig bok på det tema som visans dagsvers har. Den tionde versen i "The Twelve Days of Christmas" låter så här:
"On the tenth day of Christmas,
my true love sent to me
Ten lords a-leaping"

Den tionde dagen inföll egentligen igår, men dåhann jag inte riktigt med i svängarna. Temat var i alla fall herremän/män och att hoppa.

Här passar det för min del att plocka upp en riktigt ålderstigen hyllvärmare som "alla" utom jag har läst: Klas Östergrens "Gentlemän". Eller kanske Karl Ove Knausgård, som jag inte heller vågat ge mig på. Inte så att jag har något emot böcker om män! Jag tillhör exempelvis dem som störtgillade "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Håller just nu på med hans hyllade "Björnstad" som åtminstone inledningsvis har manliga huvudpersoner.

Eftersom jag är en barnbokens väktare vill jag gärna slänga in en sådan klassiker här, en bok som beredde mig och mina ungar mycket nöje när det var högläsningstider: "Åke-boken" av Anna-Clara och Thomas Tidholm. Egen stil, egna tankar både i ord och bild. 

Men nu handlar det om ytterligare en juldag som i visan besjungs så här:
"On the eleventh day of Christmas,
my true love sent to me
Eleven pipers piping"

Temat för den enligt det här räknesättet näst sista juldagen, som alltså är i dag, blir därför flöjter eller något slags spel eller att spela (vad som helst).

Mina tankar går direkt till Göran Tunström och "Juloratoriet". En så rörande och berörande berättelse det är! Skulle också kunna höra till temat för den tionde juldagen, faktiskt.


Och, för att hålla fast vid en linje, en bok för barn: "Majas alfabetssånger" av Lena Andersson (text och bild) och Kerstin Andeby (musik). Där finns härliga rader som leder tankarna till grönare tider än de just nu så vita:
"Tänk att i naturens famn
där har även grässtrån namn!
Det vackraste är timotej,
ett namn som skulle passa mej."
Noter och grepptabell för gitarr, med alla ackord, i slutet av boken. Bara att spela!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Göran Tunström dog alldeles för tidigt. Tänk så många fina böcker han kunde ha skrivit om han fått leva.

  SvaraRadera
 2. En hel massa böcker jag inte känner till!

  SvaraRadera
 3. gillar Lena Anderssons böcker ❤️

  SvaraRadera
 4. läser gärna Knausgård, men förstår mig inte på Östergren.
  Juloratoriet är ju en så fin roman

  SvaraRadera
 5. Jag har inte heller läst varken Östergren eller Knausgård... och är faktiskt inte sådär överdrivet sugen heller ;)

  SvaraRadera
 6. Jag har inte heller läst Gentlemen, fast ett åar noveller av Östergren har jag läst. Har inte heller läst Knausgård men är sugen på att göra det! Tunström gillar jag verkligen! Tack för alla dina tips! :-)

  SvaraRadera