torsdag, januari 05, 2017

Sista juldagen med vistema!

Så var det dags: vi har kommit fram till den tolfte och sista juldagen enligt den gamla brittiska visan "The Twelve Days of Christmas". För varje dag får den älskade en gåva  och vi bokbloggare har av Ugglan uppmanats att leta efter böcker att rekommendera, på dagsversens tema. 

Den avslutande versen, som då repeterar de elva tidigare huvudorden, ser ut så här:
"On the twelfth day of Christmas my true love sent to me: 
Twelve drummers drumming,
Eleven pipers piping,
Ten lords a-leaping,
Nine ladies dancing,
Eight maids a-milking,
Seven swans a-swimming,
Six geese a-laying,
Five golden rings,
Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree."


Temat för den tolfte och sista juldagen blir därför trummor eller annat valfritt instrument. Vad hittar man då i sin bokhylla?  "Den lille trumslagarpojken" har jag inte, är mest bekant med den i sångform. 


Då får det bli "Dragspelsbrott" (Accordeon Crimes) av Annie Proulx. Den börjar hos en instrumentmakare på Sicilien och tar läsaren vidare till Amerika på vindlande invandrarvägar. Onödigt tjock med sina 540 sidor kan tyckas, men det har ju den här romanen gemensamt med väldigt många böcker nu för tiden.

Trogen min tillgivenhet för barnlitteratur letar jag efter någon titel men hittar ingen. Fast en bok minns jag tydligt från egna unga år: "Pianospelets A.B.C.", av Martin Sundberg.
Om jag blev en skicklig pianist? Nej, en bra bok var det inte.

Om du är nyfiken på vilka titlar jag tidigare rekommenderat i den här utmaningen klickar du bara på etiketten "böcker" här nedanför så ligger inläggen överst. För andra dagsfärska tips klickar du på länken i textens inledning.

Copyright Klimakteriehäxa

PS Tyckte möjligen du som jag att den där visans text är ganska kryptisk? Vad gör exempelvis rapphöns i päronträd? Joelinda tog minsann tag i saken. Här läser du hennes lilla utredning!

8 kommentarer:

 1. Tack för att du varit med och tipsat om så många intressanta böcker! Annie Proulx gillar jag men har inte hört talas om just den här.

  SvaraRadera
 2. Inte hört talas om Dragspelsbrott, men det var en annorlunda titel!

  SvaraRadera
 3. har läst annat av Proulx och Shipping News har jag sett som film ett par gånger. novellen Brokeback Mountain är ju också filmad

  SvaraRadera
 4. Okänd titel för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera
 5. Känner inte till någon av de här!

  SvaraRadera
 6. Den boken hade jag som första spelbok och tyckte mycket om. Tack vare min envisa pappa som satt bredvid mig de första åren varje dag och bestämde att jag måste spela en timme om dagen, blev jag en ganska duktig pianist med åren.
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. PS. Haha, det var nog inget större fel på spelboken!

  SvaraRadera