lördag, april 08, 2017

Hur ny måste en bok vara?

Hur väljer ni bland alla nya böcker? Har ni någon slags prioritering? Eller bryr ni er kanske inte om nyutkomna böcker?
Så lyder helgfrågan från Mias bokhörna denna gång. Många har redan svarat, fast jag är lite senfärdig av mig ...

Jag bläddrar lystet i bokkataloger, skummar recensioner, tittar i bokhandelns fönster och på butikernas hyllor med färska pocketböcker till specialpris. Alltid med en och samma tanke i skallen: köp nu inte en till bok!

Alltså är svaret på frågan att jag försöker låta bli nyutkomna böcker över huvud taget. Det går sisådär. Ibland köper jag en i present till någon, i den fasta förvissningen om att jag snart får låna den! Ibland ger jag i och för sig bort en äldre bok också, en favorit som jag tycker mottagaren verkligen inte bör missa. Exempelvis har jag gett bort Agneta Pleijels "Vindspejare" minst åtta gånger, och Rebecca Skloots "Den odödliga Henrietta Lack" nästan lika många. Hur ny behöver en bok egentligen vara?

Men med den moderna bokbranschen förhåller det sig ju ändå så att man behöver vänta ganska kort tid på att få den nya romanen (eller vad det nu är man råkar vara sugen på) i billigare och lätthanterligare pocketformat. Och eftersom jag redan har så mycket oläst tycker jag nästan alltid att jag kan vänta på det.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. (på Hisingen hittar jag nästan nya färska pocket för 10 kr på loppis :)

  SvaraRadera
 2. jag säger bara bibliotek. en kan inte äga
  allt en vill läsa, inte ens i pocket

  SvaraRadera
 3. Jag väntar oftast till böckerna kommer i pocketformat eller så köper jag second hand.

  SvaraRadera
 4. Enligt bokbranschen så är väl en bok gammal efter ett år, då börjar det bli svårt att få tag i den. Ny alltså. Det tycker jag är lite trist.

  SvaraRadera
 5. Jag är inte så förtjust i pocket utan vill hellre ha en inbunden bok.

  SvaraRadera
 6. Jag har dålig koll på vilka böcker som ges ut, förutom när det gäller mina favoritförfattare :)

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig tidigare varit så strukturerad som det senaste året när det gäller läsning, och det beror på recensionexemplaren som förlagen skickar ut. Tack vare dem började jag hålla koll på förlagens hemsidor, och då väcktes min enorma nyfikenhet. Nya böcker, nya författare, nya berättelser, det är ju så spännande :) Mitt problem har blivit att jag inte hinner läsa äldre böcker, så nu måste jag börja fundera på en annan prioritering än den jag har i dag.

  SvaraRadera