lördag, april 15, 2017

Var är rödpennorna nu för tiden?

Säg emot mig om du vill. Men mitt bestämda intryck är att allt fler böcker omfattar allt fler sidor, fler ord, fler stickspår, fler idéer som inte alltid tas i mål.
Var är rödpennorna? Vad gör de där förlagsredaktörerna? 

Att jag funderar på det just nu beror på att påskhelgens Bokbloggsjerka formulerats så här av Annika:
Less is more, håller du med om det?  
Och mitt svar är (det har mina smarta bloggbesökare redan räknat ut): JA.

Ta en folkets hjälte som Leif GW Persson. Ingen på hans förlag vågar väl ens antyda att hans böcker skulle tjäna på lite kortningar här och där. Deckardrottningen, ja så har hon väl kallats, Elizabeth George, verkar heller inte veta hur man kan använda datorns delete-tangent när detaljerna blir åt skogen för många.

En annan tokhyllad författare som skulle tjäna på lite mer självkritik är Fredrik Backman. Då tänker jag på "Britt-Marie bor inte här". Den innehåller alldeles för många upprepningar. Och Karin Alfredssons "Klockan 21:37" har åtminstone en bihistoria för mycket, det vet jag att till och med hon själv håller med om i dag (läs i stället hennes utmärkta "Den sjätte gudinnan" till exempel).

Som bokläsare blir man helt enkelt upplyft av en bok som till formatet är så liten att den utan problem ryms i ficka eller handväska, men som ändå berättar en fullödig historia. Jaså, du vill ha exempel? OK. "Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf, "Passionens tid" av Annie Ernaux, "Drottningen vänder blad" av Alan Bennett.
Det får räcka för denna gång.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. gillar de nya små romanerna i fickstorlek på drygt hundra sidor.

  SvaraRadera
 2. Haha tror också att det är så, det är så stora namn så man vågar inte gnälla för mycket utan man är orolig att författaren går till ett annat förlag. Men många skulle behöva höra att deras serier borde få ett avslut eller att en bok behöver kortas ner rejält!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med i sak, men just boken om Britt-Marie kan jag inte hålla med om. Upprepningarna hörde ju till henne och Britt-Marie hade inte varit Britt-Marie utan dem :)

  SvaraRadera
 4. Monika - jag var på väg att göra slut med Backman efter Britt-Marie, så tröttsam tyckte jag den/hon var! Men nu har jag läst "Björnstad" och den var ju riktigt bra.

  SvaraRadera
 5. Jag vill helst att en bok ska ha 300 sidor eller mer! Måste ju ha något att hålla i :)

  SvaraRadera
 6. Om en vok faller mig i smaken får den gärna vara tjock. Men jag gillar inte utfyllnad. Jag har lönge tänkt, och även hört andra säga, att man kanske får betalt per antal sidor i andra länder...Men du har nog en poäng i att ingen vågar säga till "stjärnor" att ta fram suddigummit.

  SvaraRadera
 7. Tråkigt egentligen att de inte vill se ett förbättringspotential.

  SvaraRadera