tisdag, juli 11, 2006

En laglydig människa

I grund och botten är jag en laglydig människa.
Jag gör precis som de flesta andra svenskar, jag gör som det står på skylten.
Svänger höger.
Trycker här.
Stannar.
Går inte på nysådd gräsmatta.
Betalar parkeringen.

Självklart ska vi respektera reglerna, som oftast kommit till av en eller annan ganska väl övervägd anledning.
Men det finns dagar när jag, lätt uttråkad av min egen anpassningsbarhet, leker med tanken att ställa alltihop på ända. Att ge mig ut bland folk – och inte lyda en endaste regel, bara ställa till med problem och förtret. Uppföra mig som en enda stor outhärdlig idiot. Undrar så hur länge det skulle gå?

Vad är det då för elände jag ska ställa till med när jag ska vara totalt anti allt och alla?
Jo då, det finns att välja på.
Vad sägs om att sparka den där lilla söta hunden för att se hur långt man kan få den att flyga?
Eller varför inte sätta krokben för en blind, för säkerhets skull också sno den vita käppen innan stackaren kommer på benen igen.

Man kan tänka sig att spänna ögonen i en rundkindad bebis tills han börjar gråta och sedan upplysa barnets mor om att hon har den fulaste unge som någonsin sett dagens ljus.
Fråga fi-representanten på torgmötet om inte det enda hon egentligen är ute efter är en karl.
Recensera en kvinnlig medpassagerare på t-banan vars klädsmak det är svårt att uppskatta, men desto lättare att kritisera – med hög och tydlig röst, förstås.

Eller så – det här kan låta oskyldigt men är ofantligt provokativt – slår jag mig i slang med en annan t-banegranne som är djupt försjunken i en bok. Jag vet hur historien slutar. Det gör inte han, och han har hälften kvar. Men nu får han minsann veta vem som är mördaren! Yesss!
Och i fruktståndet på torget klämmer jag allt vad jag orkar på tio tomater och fortsätter med att misshandla päronen, innan jag raskt vänder ryggen till utan att köpa så mycket som ett körsbär. Väl framme vid blomsterförsäljaren ”råkar” jag bryta av hans största orkidé.

Hur länge skulle det alltså gå att hålla på så här innan någon totalruttnade och slog ner mig? Ringde efter psykjouren? Gallskrek på polis?
Märkligt nog inbillar jag mig att det skulle ta förvånansvärt lång tid innan någon beslöt sig för att göra något. Vi är ju inte särskilt duktiga på att gripa in, att försvara de svagare, att be folk som bär sig illa åt skärpa sig.

Men jag kommer inte att ta reda på det riktiga svaret. För när jag så har hållit på så här ett tag och radat upp alla taskigheter som skulle kunna drabba omvärlden genom min lilla konstiga revolution inträffar något mycket positivt.
Jag upptäcker att det är riktigt angenämt att vara den där laglydiga, om än lite tråkiga, människan.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Anonym2:13 em

    Oj, så skönt det vore att ibland göra alla de grejer du nämner, men till syvende og sist är det nog sig själv man skadar. Vari ligger glädjen att ställa till det för andra bara för att uppnå ett momentärt tillfredsställande av den eterna trotsålderngenen som vi alla är födda med, men under livets gång lär (?) oss hantera mer eller mindre bra.
    Det måste finnas något annat sätt att göra uppror?! När/om du kommer på ett svar, please let me know! I will be the first one to try. Storleken på min Pandoras box är avsevärd. Innehållet mycket varierande - törs knappt glänta på dörren....

    Tack för en briljant skriven blogg.

    SvaraRadera
  2. Precis sådär vill jag göra, när jag alldeles för länge varit präktig.

    Fast ibland gör jag det... går förbi någon och puttar på personen med flit. Jag mår så bra av att se deras blängande blick och mutter. .-)

    SvaraRadera
  3. Anonym11:51 em

    Till mamselamsen:
    Låter gott men jag avskyr hudkontakt med folk jag inte känner. Får väl prova med handskar.
    Putta på du - men stjälp inte någon överbord.

    SvaraRadera
  4. Anonym12:44 fm

    Vi är nog egentligen ett ganska dumt och programmerat folkslag. Innan min syster gifte sig med en engelsman var de på visit i Sthlm och de gick in i en affär för att handla. Hon tog ett turnummer ur apparaten och han tvärstannade. Vafan gör du? Jag tar en turlapp. Jamen vaddå - vi är ju för faen de enda kunderna i affären!?
    Ibland måste man ifrågasätta vanor och beteende.
    Eller göra något som sätter sprätt på tillvaron. Jag har en hel del förslag om någon är intresserad.

    SvaraRadera
  5. Anonym12:48 fm

    Häxan: tänk ordentligt på det där med att ta bort wv och göra det enklare för dina läsare. Du kanske får fler kommentarer då....

    SvaraRadera
  6. OK
    Har tagit bort WV efter påtryckningar... så får vi se hur det går! Kommentera på bara!

    SvaraRadera
  7. Anonym5:18 em

    Trägen vinner! Man tackar! Hoppas du slipper SPAM inlindat i falskt(?) beröm från obehörande.
    Men: din blogg ÄR jättebra! Det enda jag erbjuder är uppskattning och beröm. Det har du väl ingenting emot?

    SvaraRadera
  8. Själv gör jag små minirevolter genom att gå mot röd gubbe (när inga barn är i närheten´). Det har även hänt att jag har släppt väder i folksamlingar. Den revolten räcker bra för mig

    SvaraRadera
  9. Kul att ni är fler som bekänner den svarta driften att göra fula saker!!! Och om man som Batbut håller sig till en och annan fjärt kan ju knappast någon komma till skada. Och du Kulsprutan - tack! Hoppas du (och alla andra) fortsätter spruta kommentarer, det är kul!

    SvaraRadera
  10. Anonym8:58 em

    Blizzard warnings were issued as a service to parts of Illinois, Iowa, Michigan, Minnesota and Wisconsin as snow socked the states in tandem with wind gusts topping 45 miles (72 kilometers) per hour.
    The blizzard -- 10 days before the charge of winter -- took its greatest chiming in Minnesota, where as much as two feet (61 centimeters) of snow had fallen in some locations, according to the Nationalistic Live through Advantage (NWS).
    The state's largest big apple Minneapolis was junior to a blanket of off-white 17 inches (43 cm) broad, the worst snowfall to clout the big apple in more than 19 years and the fifth-biggest on record.
    As an gauge of the thunder-shower's severity, Minneapolis-St. Paul Universal Airport -- a transit heart with expertness in contending with foul seedy -- was screen down exchange for the gold medal time in years.

    SvaraRadera