onsdag, juli 12, 2006

Tungt vägande skäl

När Sverige övergått till den tropiska klimatzonen ser man det tydligt.
Svensken har blivit större.
Nog för att det är vetenskapligt belagt tidigare, men vad är en bunt siffror i diverse tabeller mot själva synintrycket?
Och nu, när kvicksilvret i termometern ideligen är uppe och nosar kring 30-strecket, behöver man inte vara särskilt observant. Det syns ändå.

Magen hänger över bältesspännet i shortsen, som kilar fast sig mellan låren både fram och bak. Brallor med den extremt låga skärning som enligt expertisen var ute för flera säsonger sedan, men som bevisligen finns kvar överallt, låter bleka vintervalkar krypa ut i ljuset alldeles okontrollerat för att anta en grisskär färgton i solen. Det dallrar både här och där, de djupt urringade linnena bjuder på synintryck som de flesta skulle kunna vara utan. Tunna t-tröjor avslöjar inte bara de vältränades tvättbrädor utan också deras långt vanligare gungande motsats.

Faktum är alltså, att både kvinnor och män här i landet blivit i genomsnitt två centimeter längre och tre kilo tyngre på de senaste trettio åren. Och de som lagt ännu fler kilon till sin kroppsvikt är inte få. Över 4000 personer i åldrarna mellan 14 och 80 år ingick i den senaste mätningen, gjord av institutet IFP Research. Ingen hade vägt och mätt oss så grundligt sedan någon gång på 1970-talet. Resultat från Socialstyrelsen, Pliktverket och Statistiska Centralbyrån bekräftar bilden.

Ökningen skulle kunna bero på att vi äter bättre och tränar mer – och alltså bär på mer muskelmassa. Men bara den som knallar omkring på våra gator och stränder och blundar envist kan väl tro på det. Det finns förvisso annan lika välgrundad statistik som visar att vi äter mer skräpmat än förr, och sitter still mycket mer. Alltså är det fett vi bär på, ofta i magtrakten – och hur ohälsosamt det är, det känner vi också till.

Även små förändringar av kroppsvolymen får konsekvenser på många områden. Tillverkare av flygplan och bilar anpassar stolarna till nya mått. Klädstorlekarna har redan ändrats för att vi ska känna oss lite mindre, allt enligt europeisk standard.
Den som förr till exempel köpte storlek small men inte längre går i den kan kanske ta ett glädjande hopp tillbaka i tiden – för numera är small det samma som 36-38. Tidigare var det 34-36.

En sak har förvånat forskarna: kvinnorna har ökat lika mycket i vikt som männen, trots att de i allmänhet är kortare. Dessutom har man väl ändå för sig att kvinnor är mer känsliga för nya fettanhopningar än män. Mannen har ju en märklig självförsvarsinstinkt som bland annat yttrar sig i att han belåtet klappar sig på magen, gemenligen kallad kalaskula, och tycker att den är fin.

Tyskarna kallar den ”schmerbäuchlein” vilket enligt ordboken betyder ”liten isterbuk” – smaka på den du! Usch!
Men allt fett till trots: smälter bort i solen, det gör det inte.
Tvärtom. Den där kulan, vem den än sitter på, borde vara tungt vägande skäl för en sundare livsföring. Någon annan kan väl få vara den som bevisar att statistikerna har rätt?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Jag håller inte riktigt med om storlekarna efter att ha gått och vridit på många reasnurror i affärerna. Jag har inte ökat särskilt mycket i vikt men numera räcker inte ens XL - och större finns sällan. Jag ser ut som en ordinär hormontant och är då alltså inte värd kläder längre... vad gör alla som är fetare? För det finns måååååånga såna. Köper på postorder?

  Här hemma finns det affärer som passar mig, men i de vanliga klädaffärerna tar det slut vid st. 42. Och expediterna har två svar:
  1) Det är slut i de större...
  2) Vi för inte större, för de flesta har st 38....

  SvaraRadera
 2. Anonym5:49 em

  Schmerbäuchlein, middleage-spread,
  ölmage, rondör, kalaskula...
  Själv tillhör jag den negativa statistiken: växer i omfång men inte på höjden. Som f.d. skärp-o-man kanske man skulle organisera en skärp-REA och få in litet stålar till flera iskalla bärsor som är så gott i högsommarvärmen?
  Och guskelov finns sarongen - one size for all, min inkluderad.

  SvaraRadera
 3. Anonym3:01 em

  Sarongen ja!!! Detta underbara plagg som tyvärr inte längre känns
  så bra på Stockholms gator. Men så fort en resa går söderut kommer dom fram. I alla de färger (även en tigermönstrad gammal favorit...)
  Och plötsligt känner jag mig inte bara smalare utan även yngre.

  Har ingen signatur, kallar mig
  Overboard
  efter Goldie Hawns härliga rollfigur

  SvaraRadera