söndag, juli 02, 2006

Jag ser en politiker vart än jag ser

Den som försöker sig på att vara turist i Visby just nu har det inte helt lätt.
Jo för all del, vädret kunde inte vara bättre, mer sommarlikt, mer strålande, rosorna kunde inte vara mer prunkande, havet inte blankare.
Men för den som inte gillar politik är detta helt fel vecka att satsa på Gotland, speciellt på kvarteren kring hamnen i Visby där politikerveckan i Almedalen just startat.

Jag kom till den ringmursomgärdade Hansa-staden i morse och såg en politiker vart jag såg. Och nog för att min blogg är fri från politik, men fri från politiker?
Omöjligt en dag som denna.
Kd-ledaren Göran Hägglund kör hyrcykel på kullerstensgatorna. Det verkar som om cykeluthyrarna har fullt upp. Bilförarna letar svettigt efter p-platser. LO-chefen Wanja Lundby-Wedin promenerar i foträta sandaler och ärmlös sommarklänning. Riksdagsynglingen Gustav Fridolin (mp) ser fräsch och solbränd ut.

Jagvillhabostad.nu är en organisation som vill sätta strålkastarljuset på hur svårt det är att få en egen lya, speciellt om man är ung. De har boat in sig på en trottar, med en riktig, lite nersutten soffa, korsstygnstavla på väggen och gungstol för den som kanske behöver vila fötterna - förmodligen politikveckans originellaste scenografi.

Sverker Åström, legendarisk diplomat och utrikespolitisk specialist (s), har som alltid en röd och en grön strumpa. Det matchar han nu med randig hatt med lätt slokande brätten och en exotisk skjorta, av en typ som kallas guayabera, härstammar från Filippinerna och i tropiska trakter anses likvärdig med skjorta och slips.
En enda kvinna i högklackat ser jag. Man får utgå från att det är hennes första besök i Visby.

Ett kryssningsfartyg har lagt till på redden på väg mellan Tallinn och Mariehamn, och passagerarna har fått sex timmar i land. De trängs på trottoarserveringarna, prövar Visbys eget starköl och berättar glatt om den fina middag som väntar när de väl är tillbaka ombord. Vi som ska stanna kvar några dagar tar en sallad för 69 kronor, ställets billigaste lunchrätt.

Butikerna håller öppet och det finns en lokalt drejad keramikkruka för varje smak.
Två flanörer har fått fågelskit överallt: i håret, på glasögonen, på kläderna och gnuggar förtvivlat med pappersservetter. De såg aldrig fågeln, kände bara hur det stänkte till – och sedan lukten... Också ett semesterminne.
Trevligare är det att se svanparet med fyra ungar som majestätiskt seglar förbi i hamnen.

Apoteket har PR-tält och delar ut gratisprover på tandkräm och hudsalva. Man skulle också sälja solkräm, men den går inte att köpa för personalen vet inte vad den kostar. På ICA är solkrämshyllan nästan tom, men längst bak hittar jag en flaska med solskyddsfaktor 8 och den blev min. Kvar fanns sedan några burkar med faktor 35 och 40 för den som verkligen vill värna om sitt vita skinn.

Och så fick jag en skraplott, alldeles gratis. ”Politrippel” heter spelet, och om man skrapar fram tre likadana partiledare på lotten vinner man. Jag är osäker om vem som delade ut den, men troligen var det en SSU-are, eftersom hon sa att det var tre Göran Persson som var vinstgivande.

Min lott innehöll samtliga riksdagspartiers ledare utom Maud Olofsson, vad nu det kunde betyda. Annars vore ju en möjlig tolkning av ”Politrippel” att högsta vinsten utfaller om man får ihop en Persson, en Ohly och ett grönt språkrör, alternativt en trio hopplockad bland Olofsson, Reinfeldt, Leijonborg och Hägglund. Men nej, det fungerade inte, kanske skulle man ha döpt det spelet till "Politrubbel" i stället?
En annan tolkning är att val och lotteri har ett och annat gemensamt.
Då sa jag ändå ingenting om politik och spel och dobbel.
För säkerhets skull.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

 1. Anonym12:19 em

  Lyckost som får se Visby i all sin sommarprakt! För många år sedan hade jag cykelsemester på Gotland i juli och det var helt underbart. Och för min del politiker-fritt. Ett plus?

  När det gäller solskyddskrämer är jag nästan en expert: Man blir brun trots jättehöga solskyddsfaktorer, sakta men säkert. Enligt vederhäftig upplysning "existerar" dock inget starkare än c:a 20 som SPF.
  Ecran total ( 20 och uppåt) måste nästan vara som en tjock lera/artistsmink för att funka. Jag gillar inte de feta, mjölkvita eller kokosluktande - jag pratar om solskydd, inte om folk - utan brukar nästan alltid köpa barnsolskyddskrämer och alltid water proof, i gel-form och i sprayflaska och med faktor 15 i början av säsongen. När man väl är brun kan man gå ner till en åtta.
  Och märket ska helst vara ett redan välkänt dito (Nivea, Piz Buin etc.) Grejen är att barnkrämerna produceras med större ansvarskänsla (eller rädsla för att bli stämda, kanske?) av bolagen. Och så är de oftast oparfymerade och sitter länge och bra.
  Jag vet att solkrämen inte var huvudtemat i din blogg men i alla fall....eftersom jag har över 30 års erfarenhet av l-å-n-g-a solsäsonger och många smärtande sönderbrända besökande.

  F.ö. tycker jag det lät trevligt med insutten soffa, korsstygnstavla och gungstol, speciellt om man kunde sitta i skuggan. Och det är klart att alla har rätt till tak över huvudet. Man kanske skulle rösta på det partiet.....................

  SvaraRadera