söndag, oktober 29, 2006

Kyssar som vetenskap - och motion!

Det är väl vintersol, det där som strålat utanför fönstret och gett guldglans åt hela världen, hela dagen.
Sista söndagen i oktober – kanske en jättebra dag för kyssar?
”A kiss is just a kiss” heter det i filmen Casablanca när pianisten spelar och sjunger ”As time goes by”.
Men den textförfattaren hade inte gjort någon vidare research.

En kyss är nämligen
väldigt mycket mer än man tror.
”Ett närmande mellan två orbicularis oris och många muskelsammandragningar” är ett sätt att beskriva t ex den där rara lilla gomorronpussen du utväxlade med maken i morse.
Inte mindre än 34 små ansiktsmuskler arbetar, och det räcker inte. Ytterligare 112 andra muskler används i en kyss, det har forskare vid universitetet i Manchester kunnat konstatera.

Också i Tyskland
har vetenskapen studerat kyssandets teknik.
En professor har noggrant bokfört hur 124 par betett sig. Han har spionerat på de älskande på järnvägsstationer, i parker och på stränder i USA, Turkiet och Tyskland. Och si! nu kan det anses bevisat att den stora majoriteten kysslystna människor vrider huvudet åt höger och inte åt vänster när det är dags att utväxla ömhetsbetygelser. Två av tre gör det, nämligen. För dem som råkar tillhöra olika skolor när det kommer till huvudvridning uppstår det problem: krockande näsor. Plötsligt fick begreppen höger- och vänstervridning en ny innebörd!

Men när läpparna väl mötts är det bara att låta feromonerna – lyckohormonerna – strömma.
Och njuta av att en massa muskler är i farten och motionerar, som ren bonus.

Källa: The Daily Telegraph/Science

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Jag har sett en vansinnigt rolig tecknad film om kyssandets konst... och vad som händer om man tar för stora tuggor...

    Och så läste jag att det är SÅ nyttigt och man blir så frisk - jag ska genast pussa på... nej, förresten, han vill inte bli smittad. Jag avvaktar! Jag får bli frisk ändå först.

    SvaraRadera