onsdag, december 17, 2008

Att borsta är en konst

Nu ska jag svära i kyrkan.
Make up-kyrkan.
Församlingen är stor, ledarna många, tron stark. Kollekten möjligen skral eftersom pengarna går åt till Produkter, helst från Fina Märken, så nära gudarna man kan komma.

Jag ska erkänna direkt: jag är fåfäng. Jag gillar flärd, i alla fall i visst mått. Jag anser att jag ser bättre ut med make up än utan, och jag lovar: om ni fick chansen att jämföra (det hoppas jag kunna förhindra!) skulle ni hålla med.
Alltså handlar jag både det ena och det andra på Fåfängans Marknad: krämer, färger, pennor och vad det nu kan vara, till hud, ögon och läppar. Tycker ofta om än inte alltid att jag får valuta för pengarna, även om alla de där anti-rynk-undermedlen inte har bevisat sin kraft i full utsträckning. Än …

Men numer finns det en pryl som är statusgrejen framför alla andra när det blir dags att sätta på sig ansiktet.
Make up-borsten. Och det är minsann inte vilken borste som helst.
En make up-borste kan kosta nästan obehärskat stora summor. Visst, man kan köpa en på H&M eller Lindex eller liknande för några tior, men då får den komma till användning bakom låst badrumsdörr.

En Riktig Make Up-borste består av äkta pälsstrån, gärna mård. Skaftet är i ädelträ, borstens form nobelt rundad och fyllig. Den ska vårdas som ett barn, tvättas, torkas, luftas. Effekten, den förväntade, är att pudret/rouget/mineralsminket/solfärgen ska fördelas perfekt över det inte så perfekta ansiktet.

Tekniken kräver träning, tillvänjningstiden är avsevärd, resultatet ofta mer randigt än raffigt. Att borsta är en konst.
Fast har man investerat sisådär en tusenlapp är det naturligtvis bara att hålla på tills man kan.

Nu kommer min riktiga blasfemi i den här religionshistorien:
Hur kan det komma sig att de proffssminkörer jag ofta ser i jobbet allra helst använder små trekanter av skumgummi för att fördela de där sakerna på folks kinder, pannor och hakor?
Billigt skumgummi som slängs bort, nästa ”patient” behandlas förstås med en ny och alltså ren bit (även om skumgummi förstås också går att tvätta).

Klart att man inte kan ha en skitdyr borste per person och sedan slänga den. Men. Men.
KAN det vara så att borstköparen är lurad – om än aldrig så lite?

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym11:20 em

  Proffssminkörer måste vara hygieniska och byta borste mellan varje person.

  SvaraRadera
 2. Jo, självklart rent, precis som jag skrev. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det nog faktiskt också går lika bra med skumgummi????

  SvaraRadera
 3. Det går jättebra med skumgummi. Men känslan att ha en sån där lyxpryl, för att inte tala om känslan att få sälja den... Kassaklirr!

  SvaraRadera
 4. Såna där grejjer formligen STRÖR min 15 åriga dotter runt sig, nu fattar jag varför hon blir så sur när de åker in i dammsugaren. Fluuurrrp. Det blir dyrt när månadspengen går till dessa uppenbarligen rätt dyra grejjerna o jag kastar dem eller dammsuger upp dem för att hon inte plockar bort/upp efter sig.
  När jag som hennes "förståndige" far försöker att förklara att åtminstonne inte JAG tycker hon behöver dem för hon ÄR ju "naturligt vacker ändå" blir jag närmast idiotförklarad. Det "är inte DET det handlar om" enligt henne. Frågar jag vad det handlar om fnyser hon bara. Det är inte lätt...

  SvaraRadera
 5. Anonym8:57 fm

  Med en fåfäng hustru blir mannen en Don Quixote!

  SvaraRadera
 6. Där tror jag du satte fingret på en dyr punkt... för visst har du rätt... det går med all säkerhet lika bra med annat - eller med billiga borstar. Själv är jag make-up-snål, och det lilla jag sminkar mig gör jag med ganska billiga produkter. En gång vann jag dyra grejer, men inte märkte jag nån skillnad. Dessutom använder jag grejerna betydligt länge än man "ska" - och aldrig har jag fått hudinfektioner heller.

  P.s. Min borste är från H&M, och puderkakan jag använder köpte jag för 20:- på en bloggträff där en svensexedrabbad kille gick runt bland borden och auktionerade ut smink till alla tjejer. Det är kanonbra, vad det är för märke har jag ingen aning om. 1½ år sen - och det lär räcka tre år till... :)

  SvaraRadera
 7. Nej, nu ljög jag. Det är 2½ år sen bloggträffen...

  SvaraRadera
 8. Fast jag älskar mina mårdhårsborstar! Resultatet blir antagligen ungefär som billigare borstar, men de håller i en evighet! De har antagligen varit med i bortåt tio-tolv år nu och då rengör jag dem ändå rätt ofta.

  SvaraRadera