tisdag, december 30, 2008

Årets nytillskott i språkskogen

Varje år släpper Nämnden för Svensk Språkvård en lista över ”nyord”, av expertisen godkända tillskott till vårt svenska språk.

DN har kikat på nyorden för året som alldeles strax är slut. Där finns till exempel två begrepp som handlar om bloggande. Det ena är "bloggbävning” – som uttyds som det som pågår när massor av bloggar behandlar ett och samma ämne, det andra är ”mikroblogg” som betecknar en blogg med enbart jättekorta inlägg.

För den som inte lyckats bli fri från vintersnuvan finns möjligheten att ”ADV-a” – att ägna sig åt Alvedon, dryck och vila i hälsobringande och febernedsättande kombination.
”Burkini” kan kanske bli något för Beach 2009. Det är namnet på korsningen mellan bikini och burkha. En manlig variant i badbranschen är "kalsongbadaren". Så kallas den modemedvetne yngling som badar i sina märkeskallingar, med resåren synlig och loggan läsbar över den vanliga badbyxans linning. (Tack, vi har sett honom. Och sett nog av honom.)
”Gatustickning” är en variant på graffiti som jag egentligen tycker är rätt oförarglig eller rent av gullig. Hårda kalla ytor får mjuka omslag av virkat och stickat i garn av många färger.

Och vill man protestera mot något man inte gillar kan man alltid bestämma sig för att ”skynka”. Då hänger man ut tygstycken över fönsterbrädorna. Tygbitarna fladdrar sedan för vinden som remsorna i tibetanska bönesnurror. Vilken av företeelserna som har mest effekt återstår att bevisa.

Fyrtio ord har klarat granskningen 2008 - du ser alla här. Med den listan i hand kan man kanske bättre orientera sig i den moderna språkskogen?

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Jag känner en person som jobbar i en simhall, som her berättat hur det ser ut i filtren sen det blev mode att bada med kalsonger och linnen på. Huga.

  SvaraRadera
 2. Jag läste de där listorna flera gånger och funderade på det där med plastis, var det något samlingsnamn på alla plastmammor, plastfastrar och annat? Så kom jag på att det nog var plast-is de menade, sådan man åker skridskor på ... jag är uppenbarligen inte mogen för den del nyord!

  SvaraRadera
 3. Anonym10:19 fm

  Det finns helt nya göteborgska ord också...

  SvaraRadera
 4. Så kul! Bloggbävning gillar jag! Även om jag undviker ämnen som går runt hos alla andra. Nu ska jag kasta mig över länken.

  SvaraRadera
 5. Kanonbra ord! Men innan jag säger dem lär det ta tid... utom det där ADV:a, ska genast gå ner och lära ut det till mina ungdomar.

  SvaraRadera
 6. Anonym10:26 fm

  Detta med ord är helt otroligt kul, intressant och lite spännande. Jag försökte förklara för min 10-åriga son att man inte måste stava Juice så krångligt utan som Jos. Han trodde mig inte och jag fick backa. Det verkar som att man har ändrat tillbaka detta igen!

  SvaraRadera
 7. Anonym12:39 em

  Har, i kontakt med Kulsprutan, trogen läsare och kommentator här på bloggen, kommit fram till att "snyftnödig" borde finnas med. Vi får satsa på 2009 års nyord.

  SvaraRadera