tisdag, juli 13, 2010

Smultronminne - och tisdagstema FEST

Igår visade jag er min senaste smultronskörd (scrolla!), årets förmodligen enda och därmed största. När man har dem på tallriken, häller på lite grädde och några enstaka sockerkorn för att förhöja smaken – ja ni vet hur det känns! Snålvattnet rinner till, doften letar sig upp till näsan, man känner redan hur gott det ska bli att få munnen full av de där röda små bären, som låter sig krossas mot gommen. Fest! Det väcker inte bara smaklökarna utan också minnen.

I Barndomslandet hade vi en jultradition som jag tror att vår familj var väldigt ensam om. På kvällskvisten, när alla klappar var öppnade, alla överraskningar avslöjade, omslagspapperen ihopvikta och brasan i öppna spisen på väg att falna, då var det dags.
Vi åt smultron.

Mamma var en flitig bärplockerska och fick ofta ihop så pass stor skörd att en del kunde få försvinna ner i frysboxens djup.
På julaftonskvällen hände det alltså. Upp kom bären, vi delade rättvist (väldigt rättvist). Alla njöt.
Det blev en ritual som upprepades ganska många år. När och varför den tog slut minns jag inte, kanske var det ett dåligt bärår, kanske firade vi helgen på olika håll, kanske orkade mamma helt enkelt inte längre gå med krökt rygg och få ihop lika mycket smultron. Bärplockning är faktiskt ganska påfrestande.

Men vi har minnet kvar. Smultronminnet, inte från juli som väl måste anses som det normala, utan med jul-iga förtecken.
Fest och festligt var det hur som helst. Och FEST är veckans tisdagstema - fler kalas den här vägen!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Vilken smaskig Jultradition ni hade :)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Ja, jag har gjort Vaniljbruleen själv. Det fiffiga är att den är så enkel att göra och precis som du skrev ser resultatet proffsigt ut utan stor insats. Rekommenderas varmt i sommarvärmen!

  Mvh

  Karin

  SvaraRadera
 3. Vi har hittat både smultron och sommarkantareller - om du kommer (det är inte s å långt från Värmland) så kan du få smaka...

  SvaraRadera
 4. Visst är det härligt med våra barndomsminnen, det är ju dom vi lever på, när vi kommit upp en bit i åren.

  Jag brukar säga till mina barnbarn att de ska minnas detta, för att sedan ta fram och glädjas åt det dom hade varit med om. Skam till sägandes träffar jag dom nu för tiden inte särskilt ofta,de lever sitt liv med sina föräldrar.Men kanske de hälsar på sim Mormor när de blivit större.Filippa 10 o.Felix 6 idag.Kanske skulle odla smultron istället för jordgubbar.Gubbarna kan ju köpas,men smultron är det värre med.Så speciell smak. mums ! Tack för svaren ! Läste idag som först.

  SvaraRadera
 5. Riktigt fest-ligt då med andra ord.. smultron som är så himla gott. Fin bild på smultronet:)
  Har man tur att hitta smultronställen så varför inte .. plocka och stoppa i frysen:)
  Ha de..

  SvaraRadera
 6. Rekordet när det gäller smultron hade ändå våra grannar där hemma. Tanten gjorde - håll i er - smultronsylt!!!

  SvaraRadera