måndag, juli 05, 2010

Vykort från Köpenhamn 1

Den fångar blicken redan på långt håll, väggen som är nästan täckt av blommor. Är det riktiga blomster eller en skicklig kuliss, något som döljer reparationsarbeten eller liknande? Man måste helt enkelt gå dit och kolla. Raka spåret till Kongens Nytorv.

Jojomensan, blommorna sitter på alldeles äkta plantor, ett experiment som ska visa att det går att anlägga vertikala trädgårdar i stadsmiljöer där de gröna ytorna naggats i kanten. Bakom den här väggen, som har lite hål för fönstren, sitter Europeiska Miljöbyrån. Meningen lär ska vara att åskådarna ska låta tankarna gå till Babylons hängande trädgårdar, och inspirera fler till efterföljd i modern tid. Inte bara vackert, bra för luften också.

Det är inte bara vackert och färgsprakande, det finns ytterligare en tanke bakom också. De olika växterna ska bilda Europas karta och samtidigt visa hur vegetationszonerna ser olika ut, från Sicilien i söder till Nordkap i norr.
Det lyckades jag dock inte upptäcka förrän jag läste förklaringen och såg grundkartan (bilden till höger). Fast när man väl vet det kan man se konturerna av kontinenten och dess beståndsdelar - eller hur?

Missa inte blomväggen om också du är en av oss oräkneliga svenskar på sommarbesök i den danska huvudstaden! Risken är förstås inte stor - säg mig den turist i Köpenhamn som inte förr eller senare hamnar på Kongens Nytorv ...

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Du skriver så trevligt! Det är alltid intressant att läsa din blogg.

    SvaraRadera
  2. Tack Ingmarie! Såna kommentarer gör en bloggare glad!
    Hannele, blev du inspirerad att ställa ditt paradis på högkant nu?

    SvaraRadera