torsdag, oktober 07, 2010

JAAAA! ÄNTLIGEN!

Han fick det!
Mario Vargas Llosa som jag haft på min lista till litteraturpriset i åratal!!!!
Härligt!
Det här skrev jag i min "prismotivering" inför utdelningen 2007:

Mario Vargas Llosa, peruan som tidvis också bott i London och i Madrid, men som har sitt ursprung i Limas bättre kvarter. Han kan konsten att vara både rolig, spännande, tankeväckande och lätt pornografisk. ”Kriget vid världens ände” är en fantastisk tegelstensroman, ”Den sanna berättelsen om kamrat Mayta” har politiska förtecken, ”Pantaleon och soldatbordellen” är en skröna om hur peruanska soldater ska fås att härda ut i Amazonas med hjälp av organiserad samlagsservice, ”Det gröna huset” har haft klassiker-etikett länge. ”Bockfesten” skrev han efter sitt eget inte alltför lyckosamma försök att göra politisk karriär i hemlandet, och ”Don Rigobertos anteckningsböcker” med den närbesläktade "Till styvmoderns lov" är kul men åt det skabrösa hållet. Lägg därtill en hel del debattartiklar, essäer och dramatik. Värd ett Nobelpris? Absolut.

Och naturligtvis har jag boken med dedikation kvar - "Kriget vid världens ände", en engelsk upplaga som jag läste när jag träffade honom i Lima för länge sedan.
Nu trycker Norstedts nya böcker, för den som är sugen - dock inte just den. Men självbiografiska "Tant Julia och författaren" blir en bra julklappsbok!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Jaaa! Jag blev överlycklig också. Det här har jag väntat på. :) Bockfesten är mycket läsvärd och så gillade jag Tant Julia och författaren mycket.

  SvaraRadera
 2. Anonym7:50 em

  Och jag blev så imponerad över din raska och av allt att döma orepeterade entré i svt-studion - sitter alla "gamla" utrikeskorrar i väntrummet utifall att deras kontinent skulle dra högvinsten, eller?
  / Lena i Karlstad

  SvaraRadera
 3. Pumita - de flesta av hans böcker är väldigt läsvärda! Trodde aldrig han skulle få det!

  Lena - jo, synnerligen orepeterat var precis vad det var. Vet inte vem som var mest överraskad, pgmledaren eller expertisen eller jag själv! Kanske tur att det inte var en massa förberedelsetid så man hann bli nervös ...

  SvaraRadera
 4. wow, jag tror inte jag läst honom

  (vissa säger att han är lite gubbsjuk)

  SvaraRadera
 5. Det var en trevlig väst du hade på dig i tv.
  En sån verkar spännande att sticka, både flätor och släppta maskor.

  SvaraRadera
 6. Hannele - gubbsjuk är (tror jag i a f) inte rätt ord, fast nog är han intresserad av erotik alltid!
  Cecilia - ja det är en favorit, men tro för all del inte att jag gjort den själv!

  SvaraRadera
 7. Han senaste Den stygga flickans rackartyg är tydligen värst.. Jag beställde Tant Julia och författaren på biblioteket.

  SvaraRadera
 8. P.S.
  Erotik är bara kul :)

  SvaraRadera
 9. Huvudpersonen i Den stygga flickan är en omoralisk och illojal kvinna som bär sig ständigt illa åt, men som den manlige berättaren aldrig slutar älska. Det är en sorglig berättelse, med en hel del erotik. Tant Julia är mer åt det skojiga hållet, samt självbiografisk. Lite självupplevt tror jag också finns i Den stygga flickan, för man förstår också hur jobbigt det kan vara för en ung peruan med drömmar om författarskap att komma till Europa och försöka etablera sig eller åtminstone överleva.
  Kriget vid världens ände är fruktansvärt bra, Mayta också. Och några till ...
  Mest erotisk är nog Till styvmoderns lov. Tunn, fort läst.

  SvaraRadera