lördag, oktober 02, 2010

Vi är här nu, Ester!

Fingal Olsson. Är det inte han som sitter där borta? Det är skönt med en egen kupé. Svarta Malin. Ester, vi är här nu Ester! Ta vad du har, har du kåldolmar? Rock-Fnykis. Den klene Viking. Skogen är full av lingonben. Hästen heter Sverker.
Se där! Du som är över femti ler säkert igenkännande. Som vi har skrattat! Och rätt som det är tar vi till något av de där citaten fortfarande, eftersom de är SÅ kul - medan den yngre generationen tar sig för pannan, fattar noll asså ...

Det var Martin Ljung som levererade allt det där, helt i enlighet med en devis som sägs vara hans egen: Här gör man allt för att roa publiken, och så skrattar dom bara åt en.
Povel Ramel skrev det mesta, även om Martin var rolig alldeles av sig själv också. Den långe norrlänningen blev ett inventarium i Knäppupprevyerna, de som jag fick följa med och se eftersom mina föräldrar - tack och lov! - inte hade någon barnvakt.

I ett stort antal filmer var han dessutom en tjusig karl som damerna drömde om. Minns att min egen mamma fick lite extra rosor på kinderna när Knäppupparna efter föreställningen, som de gett och vi sett, hamnade vid bordet bredvid oss på restaurangen. Hon tittade gärna på den där Martin, långt större ögonfröjd än den skallige och glestandade Povel.

Nog var det lite trist att de två parhästarna kom ihop sig på livets höst. Möjligen kan de knäppa upp tillsammans igen i teatervärldens egen himmel (dit primadonnan Brita Borg också förflyttades tidigare i år). Där Martin Ljung kan få användning för ännu ett av sina smått bevingade ord (som dock inte bevisligen är hans egna, men ändå):
-Det är inte så illa att vara gammal. Det är man inte så länge.
Såvitt han inte han, där i himlaporten, tog till en gammal beprövad replik.
-Jag är här nu. Har du kåldolmar?

Själv blev han ändå 93. Och en självskriven del i den svenska kulturskatten, i underhållningshistorien, med ett fett konto i humorbanken, som aldrig kan bli bankrutt. Tack vare sådana som Martin Ljung.

Copyright Klimakteriehäxan

Mer om Martin Ljung här. Här hyllas han också. Ännu mer att läsa här.

1 kommentar:

  1. Anonym6:52 em

    Stort tomrum efter ML, även om det var länge sen han var i farten.

    SvaraRadera