lördag, januari 15, 2011

Tulpandag

I tjugo år har vi firat Tulpanens dag.
Nu är det dags igen. Och den som har tur och håller sig framme kan till och med få några blommor alldeles gratis - i alla fall om man får tro Blomsterfrämjandet, som lovar att det ska delas ut tulpaner på gator och torg i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping.

Fådda blommor* är aldrig fel, men de flesta av oss får nog iskallt räkna med att köpa våra egna. Apropå iskallt förresten, det är just det tulpanernas vatten ska vara, men det visste ni förstås redan.

Bilden här till höger är tagen på Ringvägen i Stockholm en dag som verkligen gör skäl för namnet Tulpanens, men den inträffar förstås betydligt längre fram på året, framåt mitten av maj ungefär. Faktum är att Ringvägen vid den tiden är en första klassens turistattraktion, åtminstone för den vars hjärta klappar ett eller annat extra slag för blommor.

Ett orosmoln i sammanhanget är att man i fjol på grund av gatuarbeten såg ut att vid Zinkensdamm totalförstöra åtminstone hela det sista kvarterets tulpanrabatt, men kanske har man satt nya lökar. För inte kan de väl ha överlevt all den misshandel de utsattes för? Alla lökväxter jag försöker få att övervintra, i största vänlighet och definitivt utan handgriplig tortyr, brukar ju självdö ...

Lite fin tulpanstämning sprider sig också från fönstret på restaurangen Eriks bakficka på Narvavägen. Där står en häftig vit vas från en keramiker i Gamla Stan, och vasen är proppfull av rosa tulpaner, i bjärt kontrast mot de mörka bilarna och den isiga gatan som väntar på matgästerna där utanför så snart de ätit klart.

Och så kan jag inte låta bli att ta med en bukett hemifrån, i kombination med ett gäng plåttulpaner som också gör mig glad! Jag har för länge sedan bekänt min svaghet för vackra burkar och accepterat titeln burkslav. Så naturligtvis föll jag för de här. Som inte bara tas fram till denna tulpanens egen högtidsdag, jag lovar!
Dessutom har jag tulpankransen på min bricka från Jobs, design Eva Nordholm, att vila ögonen på när de äkta blommorna vissnat.
För vad vore vi - utan tulpaner?

*"fådda blommor" var en gång Kurt Olssons bidrag till det moderna svenska språket ...

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Den nedersta bilden gör mig väldigt glad! Ordet burkslav har jag inte hört förut.

  SvaraRadera
 2. Då får du klicka på länken och uppdatera dig ... fast egentligen är det ju en term i motorsport ...

  SvaraRadera
 3. Anonym4:56 em

  Oerhört vackra, dina bilder!
  Själv har jag ett knippe tulpaner (väldigt lika bondprincetulpanen :o) ffg i år på soffbordet. Och samtidigt blommar min "jul"kaktus.
  Vilken härlig melange av årstider och färger! De ä bare å njut!

  Ha en fin helg!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. "Fådda" (blommor) är ett jättebra ord.

  SvaraRadera
 5. Tack Kulsprutan! Här hos mig finns också blommande november- eller julkaktus, lite vilsen på datumen är den hur som helst.
  Cecilia - ja men visst är det!!!

  SvaraRadera