måndag, juli 18, 2011

Bär på burk

Stolt klämmer jag dit etiketten på den sista burken: Jordgubbssylt 2011. Som vanligt är den i lösaste laget – antagligen beroende på att jag tar lite mindre socker än receptet föreskriver – men den är god. Jättegod.

Varje sommar passar jag på när det är extrapris på de röda bären. Visserligen är vi inte lika stora syltkonsumenter nu som när vi var en barnfamilj, med pannkakor och våfflor som regelbundet återkommande inslag i menyn. Men likväl framhärdar jag. Hos oss äter man inte köpesylt! Däremot är bären som hamnar i syltgrytan väldigt sällan ”självplockade”, åtminstone när det handlar om jordgubbar. Hur det kan fungera begriper jag inte, men mina bekanta som kröker rygg mellan raderna i gubblandet betalar undantagslöst mer per kilo än vad jag gör i butiken. Däremot händer det att jag mer eller mindre motvilligt hamnar i en hallonhäck eller vid en vinbärsbuske, men i år har det inte hänt, inte än i alla fall.

Nu har man undersökt svenskarnas förhållande till bärhantering, sylt och syltkokning. Det är branschorganisationen Bärfrämjandet som står för statistiken, tillsammans med Svenskt sigill. De som svarat på frågorna i undersökningen har fått uppge hur ofta de kokar sin egen sylt. Det tycks som om det som nyligen var en utdöende tradition nu står inför sin renässans. 13 procent gör saft eller sylt, 17 procent lägger i frysen för kommande behov. Fast de flesta gör som jag: köper plockat och klart.

I den här kartläggningen ombads också deltagarna rangordna åtta vanliga syltsorter.
Vinnare, inte alldeles oväntat, är just jordgubbssylten. Här är hela listan (observera att den svenska husmanskostens klassiker, lingonsylten, inte finns med):
Jordgubbssylt 30 %
Hallonsylt 26 %
Drottningsylt (hallon och blåbär) 17 %
Blåbärssylt 10 %
Björnbärssylt
Svart vinbärssylt
Röd vinbärssylt
Krusbärssylt


Vilken tur ändå att inte just jag ombads delta i den omröstningen. Hur kan man välja? Krusbärssylt – underbart! Röda vinbär – mums! Svarta vinbär – fantastiskt! Och inget slår blåbär på tunnpannkakan! Skulle säkert älska björnbär också, men har inte kommit åt några annat än de dyra djupfrysta.

Att jag dessutom störtgillar drottning-, hallon- och jordgubbssylt är alldeles självklart. Med ett litet tillägg, dock: oftast kokar jag jordgubbarna tillsammans med rabarber. Det skulle jag ha gjort den här gången också, om jag bara hade kommit ihåg att köpa några syrliga stjälkar …
Nu blev det sylt i alla fall.
Bums in i skåpet med burkarna!

Copyright Klimakteriehäxan

Återstår bara en fråga: vilken sort skulle du ha röstat på?

5 kommentarer:

 1. Hallon, helt klart. Hallon slår allt, alla kategorier om jag får bestämma. Sylt, färska, marmelad, the och i müslin. Jag är alltså en hallonfreak.....:-)

  Självklart gillar jag de andra bären också, men inte lika mycket som hallon.

  SvaraRadera
 2. Drottningsylt faller mig i smaken, alla gånger!

  SvaraRadera
 3. Anonym11:21 fm

  Jordgubbssylt är nummer ett för mig!
  Men på tunnpannkakorna vill jag ha socker och färsk citronsaft. Har du provat det nån gång?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Lingonsylt. Jag börjar varje dag med gröt med lingonsylt och mjölk.

  Det är egentligen bara i tårtsammanhang man inte kan ha lingonsylt.

  Hallonsylt är nog ganska gott, men jag gillar inte att fröna nödvändigtvis alltid ska leka kurragömma bland mina tänder.

  SvaraRadera
 5. jag vill ha rostat bröd med jordgubbssylt

  SvaraRadera