tisdag, oktober 30, 2012

Tisdagstema KONSTIGT - och konst-igt

Tisdag och turkisk marknad - med vackert bemålad husvagn på plats.
Oj! Veckans tisdagstema kom som på beställning från en som just varit på storögt besök i Berlin. Men naturligtvis finns frågetecken kring mycket av allt det målade, framför allt på resterna av Muren. Är det "respektabel" konst eller är det "bara" graffiti?

Alltså väljer jag att tänka på temaordet i två varianter; konstigt och konst-igt. För nog är det konstigt att en av Europas största städer kunde delas av en lång, ful, otäck mur. Och nog är det konstigt att en och annan trots allt lyckades fly över den. Konstigast av allt är att den fick stå kvar ända till den 9 november 1989.

I dag finns en 1600 meter lång obruten sträcka mur kvar längs floden Spree. Varje bit är täckt av måleri. Det kallas East Side Gallery, och där finns de flesta av bilderna ni ser nedan, allt målat på "östsidan". Tyvärr vet jag väldigt lite om hur de här konstverken kommit till, även om vissa är signerade. Den andra sidan av muren är täckt med med anonym graffiti av det tråkigare slaget, taggar exempelvis. 

Men det är gott om gatu- och fasadkonst i Berlin. Stora målningar som måste ha kostat i både tid och material. Man kan knalla runt i timmar med blicken riktad uppåt, där finns snart en ny bild att upptäcka.
Och trots att jag tyckt att det var konstigt att jag aldrig hade tagit mig iväg till Berlin  där "alla" andra redan hade varit  så upptäcker jag nu att det förstås inte var sant. "Åh! Den staden har jag aldrig kommit till!" är en    kommentar jag ofta fått den senaste tiden.

Nu väljer jag att tycka att det är konstigt om jag aldrig skulle åka dit igen. Liksom det är konstigt om inte du också har lust att hänga på!
Hur andra med kamera försedda bloggare tänker när de hör temaordet KONSTIGT kan du kolla den här vägen.


Den här bilden tycker jag du ska klicka upp i större storlek! (alla bilder är klickbara förstås)

Ju mer jag tittar på den här bilden, desto fler tankar väcker den.


En klassisk kyss:  DDR:s Walter Honecker och Sovjetunionens Leonid  Brezjnev 1979, nu en av målningarna på murresterna i East Side Gallery i Berlin.
Bara en "vanlig" vägg ...
Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Wow, riktigt häftiga bilder! Både konst-iga och konstiga. =) Och visst, du är bra konstig om du inte vill åka dit igen. Tack för inspirationen! Kanske till våren... :)

  SvaraRadera
 2. Mysiga konstbilder! En del är väl lite konstiga men det är bara bra! Då har man något att fundera över.

  SvaraRadera
 3. Anonym11:14 fm

  Wow, helt underbart! Nästan värt ett besök bara för att få se alla målningar. Var i Berlin 1998, då var allt fortfarande under ombyggnad.

  SvaraRadera
 4. 1600 meter mur, täckt av konst av olika slag! Skulle vara intressant att se. Kanske finns det en del konstig konst bland konstverken?

  SvaraRadera
 5. Stort tack för alla fantastiska motiv i det här inlägget.
  Ser ut som ett foto-himmelrike för mig som gillar att fotografera graffiti.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Snygga bilder från konstverken på muren. Flera av dina foton visar på läckra och tankeväckande konst. Spännande få se en del av "East Side Gallery". Berlin verkar ha mycket att bjuda på, tack för titten.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset om konstig konst. Hänger med på tisdagstemat idag. Får lust att åka till Berlin igen när jag ser dina bilder. Har inte varit där sen någon gång på 60-talet...

  SvaraRadera
 8. Mycket annorlunda konst-igt!

  SvaraRadera
 9. Annorlunda och klockren tolkning!
  Ha en fortsatt trevlig tisdag.
  Kramen.

  SvaraRadera
 10. Hjertelig takk for turen til "galleri Berlin". Mye som vekker tanker, særlig den tommelen som holdes i OK-tilstand av en lenke.
  Ha en fin kveld.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2012/10/30/konstigt/

  SvaraRadera
 11. Inspirerande konstigheter. Väldigt konstig om jag inte blir sugen på att åka dit igen. Det finns mycket kvar att upptäcka.

  SvaraRadera
 12. Berlin är en fantastisk stad. Var där ett par gånger 1980- och 1990-tal.Ena gången precis när muren "föll".
  Dax att åka dit igen!

  Jag gillar målningarna - speciellt "människoansiktet" är häftigt!

  SvaraRadera
 13. Mycket tänkvärda tankar!

  SvaraRadera
 14. Vilka konstnärer som delar med sig på ett riktigt konstigt o originellt sätt... riktigt härligt att se :)

  SvaraRadera
 15. Härlig konst! Njutbar i kubik!

  Angående din kommentar hos mig om lånade bilder så har du helt rätt, givetvis, men jag skrev så, för att ingen skulle tro att jag själv har tagit dem. Det finns mängder av bilder när man googlar och ibland finns ingen som helst intention på vems det är. Men härefter så händer det inte inne hos mig längre att jag "lånar". Det blir copyright på mina egna också:)
  Ha en bra dag!

  Karin

  SvaraRadera
 16. En sak är säker: det finns oändligt mycket att titta på, och fotografera, i Berlin! Inte bara på gator och torg, förstås. Grattis alla ni som aldrig varit där, ni har nåt att se fram emot - och lycka till alla ni andra också, som säkert (liksom jag) hoppas på fler besök!

  SvaraRadera