onsdag, december 04, 2013

Pippi på fåglar nr 55 – en andsamling ...

Minsta småbarn hade ju kunnat räkna ut att jag skulle trilla dit. Hur skulle jag, som öppet och ofta erkänt att jag har pippi på fåglar, kunna avstå från den lilla kudden med änderna sittande i rad? Naturligtvis helt omöjligt. Och som tur var passar fåglarna perfekt i en av våra fåtöljer, så där sitter de nu och betraktar den tilltagande julstämningen med stängda näbbar och förvånade ögon.

Det var alltså julmarknad, inhyst på Hovstallet som faktiskt är ett helt kvarter vid sidan av Kungliga Dramatiska Teatern. Där finns paradvagnarna, där står alla de vackra hästarna och där inhyses en gång varje december en lång rad hantverkare och matproducenter som saluför sina varor.

Sympatiskt är enligt mitt sätt att se att bara personer som själva står för tillverkningen får plats på marknaden, och det finns dessutom ett uttryckligt önskemål om att de ska sitta och jobba med sina grejer medan försäljningen pågår. Svårt för keramiker och järnsmeder, förstås, men de som sysslar med exempelvis textil knåpar på under publikens nyfikna blickar.

En fördel är ju också att man kan fråga om det man köper. Alltså vet jag att tyget med mina änder på vävts i Belgien och att Gunilla sytt kudden, som har specialbeställd innerkudde eftersom måtten inte har något med Ikea-standard att göra.

Nu lönar det sig inte att du kastar dig iväg till Hovstallarna med första bästa kommunikationsmedel, för julmarknaden är över för den här gången. Men om ett år är det säkert dags igen. Med inte bara nya kuddar utan bröd, sylt, korv, silver, tovad ull, broderier, handstöpta ljus, lergods, tomtar i nystuk ... Det kan vara värt att vänta på!

Själv gläds jag åt min nyss inhandlade ansamling av änder (en s k andsamling). Den blir pippi nummer 55 i min privata fågelflock, som består av väldigt skilda individer. Klickar du på etiketten "pippi" möter du dem alla!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym2:51 em

  Det är klart att du föll - det var väl knappt ett hinder för dej :)
  Jättefin kudde!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. jo, man får vara ute i tid om man ska hinna med julen.

  P.S.
  jag tror du har med fåglar, har inte räknat mina, mest gillar jag nog påfåglar :)

  SvaraRadera
 3. Väldigt söt fågelkudde! Och marknaden låter som åt i min smak.
  Jag har säkert redan berättat att min mamma alltid fick nåt med fågelmotiv som present av sina förskolebarn, eftersom vi hette Fogelberg, och varje kull trodde att de uppfann det fyndiga med fågeltema...

  SvaraRadera