onsdag, januari 21, 2015

En kändis har upptäckt böcker!

Någonsin funderat över att starta en bokklubb? Föra samman läshungriga för utbyte av tips och åsikter om läsvärd litteratur? Lite mer än den där läsecirkeln där hälften av medlemmarna glömmer bort när ni ska ses, bara få har orkat/hunnit läs boken ni skulle prata om eller där bara någon pratar hela tiden?

Det kan låta rysligt omodernt, men det kan gå. Fast kanske inte för precis vem som helst. Har man redan ett rejält nätverk kan det definitivt underlätta. För Oprah Winfrey gick det till exempel hur bra som helst. Den författare som haft lyckan att komma med på hennes lista över rekommenderad läsning fick hundratusentals nya läsare över en natt.

Nu har ännu en sådan bokklubb med "kändisstämpel" sett dagens ljus. Det är Facebooks grundare Mark Zuckerberg som står för tipsen. Vilken lett till att en hittills tämligen okänd skribent, Moisés Naím från Venezuela, blivit en stor författare, 230 000 av Zuckerbergs efterföljare har tänt till på "The End of Power", en ekonomisk/politisk fackbok som knappast tagit sig till toppen utan draghjälp.

Zuckerberg själv ska läsa två böcker i månaden för att sedan diskutera dem i sin bokklubb. 2015 kallar han "The Year of Books" och i sin programförklaring (på Facebook förstås) skriver han:
"Jag har upptäckt bokläsande som mycket intellektuellt tillfredsställande. Böcker tillåter dig att till fullo utforska ett ämne och gräva djupare än de flesta andra medier."

Återstår att se vad detta kan få för effekt på bokbranschen i stort, eller för den här sortens fackböcker åtminstone.
Den nye bokklubbsgrundaren får ta emot en och annan syrlig kommentar om att han banne mig borde ha upptäckt böckernas värld för länge sedan ... och det kan man väl i och för sig hålla med om!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym12:29 em

  Uttrycket sent ska syndaren vakna ´springs to mind´ när det gäller MZ:s nya bokklubb.
  När det gäller bokrekommendationer kan det vara bra om man har något gemensamt med den som rekommenderar.
  Jag har t ex haft mycket glädje av litteratur du rekommenderat - både privat och i din blogg.
  Däremot har jag givit upp vid sidan 50 (min självsatta gräns) i många av de alster OW tagit upp i sitt program/bokklubb.
  Leve biblioteken!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. syjuntor, stickcaféer blomstrar ju också ♥

  SvaraRadera
 3. När göteborgaren och regissören Carin Mannheimer berättade om böcker i radio, tömde hon biblioteks- och bokaffärshyllor.

  SvaraRadera
 4. När Ingalill Mosander och C-G Karlsson i tv:s Go'kväll tipsar om böcker så blir det också tomt i hyllorna i bokaffärer och bibliotek.

  SvaraRadera
 5. Kulsprutan - kul om du hittar lästips hos mej! Jag har faktiskt noll koll på Oprahs boklista, dock.
  Hannele - sant att medieuppmärksamhet är bra för försäljning/utlåning. Men säkra källor säger att den effekten ändå har minskat dramatiskt.

  SvaraRadera