söndag, januari 18, 2015

Veckans fönster är SPLITTRAT

Lika ledsen blir man varje gång. Någon har krossat ett fönster, det må vara stort eller litet, det betyder ändå onödigt besvär, onödiga utgifter, onödigt adrenalinpåslag.

Just det här skyltfönstret, mitt i Stockholms absolut centralaste kvarter, var ett av många som splittrades när ett gäng grabbar fått för sig att leka tuffingar en dag i oktober förra året. Märkligt nog höll de på så länge att de kunde gripas och förhoppningsvis få sina straff.

Men det är ju inte brott och straff som är det riktigt intressanta, utan varför det kan bli så att förstörelse ger pluspoäng. Den här sortens fönster är dessutom synnerligen kostsamma att ersätta, vilket förmodligen grabbarna kommer att bli varse: rimligen blir de ersättningsskyldiga.

Summan av kardemumman är en sorgkantad siffra i facit. Alla är förlorare. Många är ledsna. Massor av extra arbete blev det. Dyrt också. Och ändå är det lika säkert som amen i kyrkan; det kommer att hända igen. Fler ungar krossar inte bara fönster, de krossar sin egen framtid.

Copyright Klimakteriehäxan

SPLITTRAT är temat när Veckans fönster hos Susanne Hultman gör sin nypremiär för året. Klicka på länken och kika i fler fönster!

10 kommentarer:

 1. Javisst är det tråkigt när det ska vandaliseras, onödigt och kostsamt. Det tokiga i det hela är att det gör sig så snyggt på bild, mönstret blir som ett konstverk. Borde i och för sig vara bättre och billigare att använda is...

  SvaraRadera
 2. Precis så är det förstås. Gör sig bra på bild men är sjukt onödigt, kostsamt och allmänt trist.

  SvaraRadera
 3. Jo, alldeles för många sådana här splittrade fönster ser man lite överallt i stadskärnorna, också i min lilla stad.

  SvaraRadera
 4. Ack ja, vandalisering tycks vara ett nöje hos vissa personer. En del slår sönder fönster och vi fick därmed våra temabilder.

  SvaraRadera
 5. Anonym2:33 em

  Vandalisering är så onödigt! Kan inte förstå det och det är väl därför just jag inte gör det! Vill dock inte byta hjärna med de som gör det även om det skulle vara intressant för ett ögonblick eftersom det är så obegripligt.

  SvaraRadera
 6. Det är så onödigt med vandalisering. Jag blir bara så arg och besviken på folk.

  SvaraRadera
 7. Visst är det en beklämmande syn. Så fullkomligt meningslöst.

  SvaraRadera
 8. De enda som tjänar på det är glasmästarna...

  SvaraRadera
 9. eller hur, så onödigt....

  SvaraRadera
 10. Jag blir också vansinnig när jag ser hur fönster krossas. De där stora rutorna är förskräckligt dyra att ersätta. Det är väl bara glasmästarna som tjänar på vandalismen.

  SvaraRadera