måndag, januari 05, 2015

En lättuggad nyhet

Vi lever mitt i en nyhetsflod, det gäller även den som inte som jag jobbat med nyheter i nästan femtio år. Det gäller ju att hänga med, försöka hinna läsa, lyssna, titta. Men utbudet är enormt. Måste sållas. Ingen kan orka med allt, bara en bråkdel. Vad väljer vi?

Det finns som bekant olika sorters nyheter. Traditionella. förutsägbara: val, konferenser, sportevenemang, planerade arrangemang. Andra lika traditionella men mindre förutsägbara: olyckor, naturkatastrofer, krig, brott och sådant som mest liknar skvaller. Dessutom finns det faktiskt en del av det som många efterfrågar: positiva nyheter. Om forskning med framgång, om medicinska landvinningar, om människor som åstadkommit något gott för många.

Men det handlar också om storleken. För det finns stora nyheter, och det finns små. De väcker olika sorts intresse, av olika anledningar. Ett klassiskt exempel är rubriken "Hund bet man" som inget öga fastnar på, medan den omvända: "Man bet hund" plötsligt verkar betydligt mer lockande. Inga världsomvälvande fakta att vänta, men det blir ändå olika storlek på budskapets nyhetsvärde ... Fast sant ska det vara, förstås. Och relevant, även om det är en lite mer svajig definition.

Just i dag har jag fastnat för en väldigt liten nyhet, en som med största säkerhet inte kommer att spridas av internationella medier, som inte föranleder analys och expertkommentarer.
Det handlar om tuggummi.

Någon genomför nämligen stöldräder i Smålands matvaruaffärer. Polisen är larmad. Brottsligheten är av tidigare okänd karaktär.
Man stjäl tuggummi. I Nässjö och Tranås har butiker blivit av med tuggummi för 15 000 kronor. Senast på nyårsafton greps en man på bar gärning när han länsat godishyllan. Han förklarade tillgreppet med att "han tänkte ge bort till sina vänner".

Hur fortsättningen på historien blir har jag förstås inte en aning om, men det borde väl bli en dom för snatteri vad det lider. Kan det också bli en nyhetsnotis? Inte säkert.
Men som omväxling till världens lidande och elände kan det ändå kännas lite befriande med en jämförelsevis väldigt lättuggad nyhet. Om än liten.

Copyright Klimakteriehäxan (som gärna tar ett tuggummi då och då, men köper sina ...)
Källa: TT

4 kommentarer:

 1. som lokalpatriot är jag så trött på att de flesta små och stora nyheter handlar om huvudstaden. Nu har man stängt både lokala tv- och tidningsredaktioner :(
  "Regionala nyheter" är ett skämt idag...

  Mest läser jag 1800-tals litteratur ♥

  SvaraRadera
 2. Anonym2:48 em

  Lite lätt ekivoka nyheter typ ´Conchita Wurst gillar mash´n bangers´ sitter inte helt fel hos oss trilinguister.

  Gott Nytt!

  SvaraRadera
 3. För mig har tuggummi alltid varit en styggelse, så varför man stjäl det är en gåta.
  Undrar om inte prinsessan Madeleine satt och tuggade tuggummi på konserthuset när det var nobelprisutdelning? Hemskt! I alla fall såg det ut som så. Ingen av mina barn eller barnbarn tuggar tuggummi som väl är...
  Ingrid som har tuggummifobi.

  SvaraRadera
 4. Att snatta lite tuggummi kan ju ses som ganska oförargligt, men för 15 000!!! Det blir många tuggummin. Har inte kunnat äta tuggummi sen jag blev gravid för 25 år sen, mår illa så fort jag tuggar på ett.

  Ang nyheter skulle vi verkligen må bra av mer positiva nyheter. Nu blir man ju mest deppig när man ser på nyheterna, bara massa elände, som i Frankrike idag tex.

  SvaraRadera