tisdag, maj 23, 2017

Dumma mamma! eller är mor rar?

Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!
Det är uppgiften för den som vill hänga på Lyrans tematrio denna gång. Kan hon möjligen ha stundande Mors Dag i åtanke???

Jag börjar i Danmark, med Vita Andersens "Vilken hand vill du ha?" Om Anna, barnet som kämpar men som knappt får plats i sin mammas liv. En historia som tränger rakt in i läsaren.

Kerstin Thorvalls "Det mest förbjudna" är så gott som omöjlig att gå förbi. Minns hur upprörd min egen mamma var när hon hade läst den  "tänk, att lämna ut sin egen mor på det sättet"! Man glömmer den inte, den må vara utlämnande eller bara sann.

Men "Glöm mig" är en annan skildring av en inte särskilt lyckad mamma. Alex Schulman berättar hur alkoholmissbruk och ständiga föräldrabråk kantar tre bröders barndom. Generellt sett står jag inte ut med författaren och hans åsikter, men måste medge att han skriver riktigt bra. Åtminstone denna gång ...

Det känns som att här råder brist på positiva skildringar av morsor, att författarna gärna ropar det lilla barnets arga "Dumma mamma!". Men så hoppas jag att det inte är, om man lägger hela biblioteket under lupp! Andra bloggare har förhoppningsvis hittat rarare mödrar.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 2. (gillar inte fjärde budet, det finns så många dumma föräldrar)

  SvaraRadera
 3. Jag är lite småsugen på Schulmans bok.

  SvaraRadera
 4. (Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött av Alex Schulman är väldigt fin ❤️ )

  SvaraRadera
 5. Inga böcker som jag läst detta. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Är det inte så att de som haft lite väl olyckliga mammor är de som behöver skriva av sig för att få någon slags bekräftelse, medömkan, hämnd, avslut eller bara få det ur sig?

  Alla vi med underbara mammor behöver inte skriva av oss! De allra flesta har nog trots allt väldigt bra mammor eller i alla fall mammor som gör så gott som de kan.

  SvaraRadera
 7. Emma - så kan det vara. Att nästan alla mammor gör så gott de kan vill jag verkligen tro.

  SvaraRadera