fredag, oktober 24, 2008

Det mörka Blackeberg - nu på världskartan!

Jag har sett höstens utlovade biosensation: ”Låt den rätte komma in”, filmversionen av John Ajvide Lindqvists debutroman med samma namn. Han har också skrivit manus till filmen, som regisserats av inneregissören framför andra just nu, Tomas Alfredson.

Det var fortfarande ganska ljust när jag kom ut ur biosalongen, och det var jag glad över. Annars hade jag nog gått och spanat efter vampyrer i träden på väg hem. För det här är verkligen en skräckfilm, med mycket blod och elände och grymhet.
Kände mig tacksam över att ha läst boken, på så vis var jag förberedd på ruskigheterna, som skulle ha kunnat bli outhärdliga annars.

Egentligen tycker jag att boken är bättre, där finns mer av historier med lite djup, mer om relationer mellan människor, mer dramatik på ett inre plan, så att säga. Fast där finns förstås också scener så gruvliga att de omöjligen skulle kunna göras i bilder.

En otäck scen av många i filmen är när katter överfaller en kvinna som fått vampyr-smittan.
Katter hatar vampyrer, det är tesen.
Kvinnan värjer sig förgäves mot kanske femton fräsande, klösande, bitande, skrikande katter.
Det tog fyra personer två månader att åstadkomma den scenen – kattanfallet är datoranimerat!
Vilket man inte har en tanke på, förstås, när man sitter där och nästan känner klorna tränga in i en.

De två barnskådespelarna i huvudrollerna som Oskar och Eli är fenomenala. Och fotot är spännande – täta närbilder, annorlunda utsnitt.
"Låt den rätte komma in" har redan fått en skrälldus med priser och är en internationell fullträff, verkar det som. Det mörka Blackeberg har hamnat på världskartan!
John Ajvide Lindqvist själv har redan sett filmen åtta gånger. Han tänker se den igen.

Jag, som inte så gärna vill bli skrämd utan gärna ser en romantisk komedi som låter mig lämna biografen med ett leende på läpparna, tänker inte se om den. Man skulle ju kunna bli mörkrädd.
Får nog bli ”Rallybrudar” i stället, eller ”Fishy”!
Faktum är att Joh Ajvide Lndqvist och jag har en gemensam favorit i romcom-genren. Vi gillar "Notting Hill" båda två.

Copyright Klimakteriehäxan

Recension i SvD här och i DN här.
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Låt den rätte komma in.
Och
här kan ni se Eftersnack från i tisdags med John Ajvide Lindqvist som gäst!

7 kommentarer:

 1. Den här boken har jag hört jättemycket om. Men jag vågar inte se sånt här otäckt. Är alldeles för harig. Dessutom kanske jag skulle börja titta snett på katterna här hemma. ;)

  SvaraRadera
 2. Anonym1:50 em

  Kanske ska jag gå på bio med komoisen från Transylvanien..

  SvaraRadera
 3. Anonym1:51 em

  kompis från Transylvanien... skrev jag.

  SvaraRadera
 4. Jag avstår helt. Såg JAL på teve, han verkade sympatisk när han pratade, men jag bytte kanal, jag går inte igång på skräck och vampyrer, blir bara obehagligt berörd.

  SvaraRadera
 5. Anonym2:38 em

  Jag har läst boken, som var ypperlig. Vill också se filmen, gillar att bli lite skrämd.

  Fast antar att jag kommer att bli lite rädd när jag sedan ska sova ensam och det knakar i den stora gå-in-i-garderoben jag har i mitt sovrum.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Jag har utmanat dig.....:-)

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att boken är bäst. Filmen var inte alls lika bra, även om den var fantastisk, scenerna, musiken, 80-talsnostalgin etc. Kanske var det bra att den inte var lika skrämmande som boken. Jag var i alla fall inte besviken efter att ha sett filmen så som jag trodde att jag skulle vara.

  SvaraRadera