fredag, oktober 03, 2008

Fåraktigt

Ylletröjornas tid är här, åtminstone på morgonkulan.
Termometerns kvicksilver kryper allt närmare fryspunkten. Bara att rusta sig.
Då har vi våra får att tacka.
”Bä bä vita lamm, har du någon ull?
Ja ja kära barn, hela säcken full” – den har vi sjungit allihop. Och vi gick på den! Tänk att lura små barn att tro att lammen har ull i en säck! När vi i själva verket kortklipper dem inpå bara skinnet!

Fast det är klart, vem vill gå omkring i tjock päls mitt i sommaren? Kanske inte ens ett får.
Den människa som vill klä sig i päls idag måste hur som helst skrapa ihop lite mod, för även om det då och då påbjuds äkta lurv i modet är det ändå inte riktigt accepterat längre, hur ändamålsenligt – vindtätt, värmande (och dessutom vackert) – det än må vara.
Annat är det i Norge.

En gång klev jag in i en second hand-butik på Södermalm och blev kvar, som förhäxad. Där botaniserade tre norska damer hej vilt. De handlade förtjust allt möjligt, men framför allt intresserade de sig för stockholmskornas avlagda pälsar i äkta skinn.
Det var när de la en fläckig sak, en tydlig leopard, överst på högen som jag inte kunde hejda mig längre.
-Bor ni här? frågade jag.
-Nej, nej, vi är bara på besök, vi bor i Oslo! blev svaret.
Då förklarade jag mig:
-Vilken tur, här i stan skulle ni aldrig kunna gå ut i en leopardpäls!

De fick den till vad som måste betecknas som ett vrakpris, fast å andra sidan var den väl att betrakta som närmast osäljbar – om nu inte den norska trion hade hittat dit.
I somras tittade jag förundrat på sälskinnsjackorna på Svalbard (se bild!). På vintern lär det enligt uppgift vimla av dem i Longyearbyn, där tanken på söta sälungar inte får hjärtan att blöda.

Vi som nu mestadels går pälslösa kommer långt med den där säcken med ull. Den kan bli garn till stickning och virkning och vävning, den kan tovas, den kan förvandlas till snart sagt det mesta vi kan behöva när frosten nyper i kinderna och fingrarna hotar att stelna för gott.
Så det kan vara lämpligt att sända några vänliga tankar till de där fåren som släpper till sin behåring för att vi ska kunna skyla och värma oss.

De där fåren, förresten. Av en ren händelse gjorde jag en liten får-googling. Resultatet fick nästan mina ögon att poppa ut ur skallen. (Eller om det kanske var så att jag såg fåraktig ut? Varför anses får se dumma ut förresten, det gör de väl inte?)
Nu undrar jag i alla fall om ni har en aning om hur många olika sorters (tam)får det finns?
Det hade definitivt inte jag. Men se här vad jag hittat – och det är säkert ingen komplett lista!
texel
karakul
rambouillet

shropshire
Dorset horn

soayfår
Oxford down

cheviot
rygjasau

Île-de-France
Scottish blackface

gutefår
sveafår

ryafår
spælsau

manfår
tjockhornsfår

argalifår
mufflonfår

fettstussfår
fettsvansfår

Urial
stäppfår

Bluefaced Leicester

Källa: Nationalencyklopedin

Copyright Klimakteriehäxan

PS Den här ramsan är så gammal att alla väl redan vet hur man läser den?
FAR FÅR FÅR FÅR FÅR NEJ FÅR FÅR EJ FÅR FÅR FÅR LAMM

6 kommentarer:

 1. Jag ärvde några minkpälsar av min svärmor.....VAD ska man egentligen göra med dem?
  Kanske åka till Norge och sälja dem för här skull det ju som sagt inte gå. ;-)

  Inte klokt vad mycket fårraser det finns.
  Såg ett nyhetsreportage för en tid sen om cashmerefåret som har en alldeles speciell mjuk ull. Fåruppfödare i norra Kina lär orsaka mer öken när de släpper ut dem på bete. Men vinsten att ha dessa får är så stor så de kan inte låta bli att göra det.
  Knepigt....

  De är otroligt söta de där fåren.

  SvaraRadera
 2. Anonym2:51 em

  Bra skrivet ! Tänk alla dessa djur som har fått sätta livet till för människornas fåfänga. Kloka intelligenta varelser som förtjänar respekt ! Kolla in lejonet Christian...http://www.youtube.com/watch?v=adYbFQFXG0U
  Jag har också ett gäng ärvda pälsar. Nu är ju djuret i fråga redan död och jag visar min respekt genom att klä en stol eller sy en pläd av pälsen. Jag visar också min respekt genom att inte inhandla och att tala för djurens rättigheter ! Fårens ull använder jag gärna !
  Kia/djurvän och hästägare
  www.midnightlightarabian.se

  SvaraRadera
 3. Att lura i ungarna att lammen har en säck med ull är väl en lindring lögn mot att lura dem att far åt upp en hel rock, mor åt en söndagskjol och den lille ungkraken åt två par strumpor...

  Förresten är det en av mina favoritbloggare som nyligen fått ull, obehandlad, från ett helt får. Jag följer hennes vedermödor med karda och spinnrock med glädje.

  SvaraRadera
 4. Haha Bloggblad, tänkte inte på det! Själv har jag försökt att både karda och spinna med farmor, det gick sisådär ... min tråd blev gruvligt ojämn och gick av ideligen ...

  SvaraRadera
 5. Londongirl, cashmerefåret har ju jag missat!!!!
  Ärvda pälsar kan förvisso vara ett litet problem - men tipset att göra kuddar av dem är inte dumt, det blir jättesnyggt och mysigt - och som sagt, djuret har ju inte levat på länge!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera