söndag, oktober 05, 2008

Tjejmiddag

Det är en rysligt grå och snålblåsig höstmorgon där ute när jag bestämmer mig för att vakna.
-Blev det sent i går? undrar Maken.
Jag var ju på tjejmiddag.
-Tjaaa… klockan var väl två när jag kom hem …
-Två? Hade ni SÅ mycket att prata om?

Ja vad pratar sex stora flickor om, från tidig kväll till en bra bit över midnatt?
Jag sätter mig ned och tänker efter.
Se här några samtalsämnen jag kommer ihåg: våra barn, förstås, samt det i församlingen enda förekommande barnbarnet. Hundar. Carl Bildt. Busstrafik. Att bli pensionär. Lasse Berghagens favoriträtt (vi bjöds på den, jättegod!) En gemensam bekants kamp mot cancer. Boken ”Budbäraren” av Fred Vargas. Katter. Göran Persson. Vin. Badtemperaturen i Medelhavet. Regeringens utnämningspolitik. Döden. Närheten till havet. Utedass. Island. Björn Rosengren. Boken ”Budbäraren” av Fred Vargas. Mamma Mia. Stieg Larsson. Det allt mindre behovet av deckare. Hantverkare. Att flytta. Orten Bodrum i Turkiet. 50-årsdag. Mona Sahlin. Boken ”Budbäraren” av Fred Vargas. Att färga eller inte färga håret, hemma eller hos frissan. Omega 3. Bokmässan. Sommar på Öland. Osynliga ministrar. Smör eller smörgåsmargarin. Tragik i trafiken. 60-årsdag. Euro-kursen. Udda minnen av udda föräldrar. Liza Marklund. Boken ”Budbäraren” av Fred Vargas (ja, bara en av oss hade läst den men hon ville verkligen pränta in hur bra den är). Motion. Bloggar. Marsvin och hamstrar vi känt. Att bada i varma källor. Glass. Tåg. Spioner. Norrtälje. Att plugga turkiska på Stockholms universitet. Och lite till inemellan.
Klart att det tar tid, inte sant?

Apropå katter, förresten, så visade det sig att kvällens värdinna vid en viss tidpunkt i livet alldeles ofrivilligt blivit med katt. Det passade varken henne eller katten särskilt bra, men de ställdes inför fullbordat faktum när husse hastigt och lustigt bröt upp från båda två.
Det påtvingade samboskapet fungerade väl ändå någorlunda. Allra gladast blev katten när han fick färsk strömming, kände det på lukten på långt håll och kastade sig som en tiger över matkassen om den innehöll ett fiskpaket.

Så hände det sig att matte besökte en bekant och inte tog sig hem. Efter ett drygt dygn kom hon ihåg det där husdjuret hon aldrig skaffat. Svåra samvetskval bröt ut: hon var tvungen att stanna borta lite till, men hur skulle den ensamma katten klars sig?
Strömming! Älsklingsmaten!
Snabbt från tanke till handling, två strömmingar inhandlades i närmsta matbutik. Fiskarna petade hon in i ett kuvert som det stod ”Katten” och adressen på. Lade brevet på lådan och utgick från att kisse skulle öppna sin post.

Det gjorde han. Strömmingarna gjorde väl knappast skäl för benämningen ”färsk fisk” längre, men katten åt i alla fall upp större delen av försändelsen.
När matte kom hem igen bad hon grundligt om ursäkt och köpte rejält med strömming.
Slutet på historien blev dock bättre än så: katt och husse kunde så småningom återförenas. Och sedan den dagen har min väninna aldrig skaffat andra husdjur än några akvariefiskar.
Men tjejmiddagar, det är hon bra på.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Så välbekanta samtalsämnen! Är du övertygad om att boken är bra? Har inte läste den jag heller.

  SvaraRadera
 2. Jag säger som Londongirl: Välbekanta ämnen (förut boken av Vargas)

  Historien om katten är underbar... och jag minns grannens katt i studentkorridorn som smet in hos en annan granne som sen reste bort utan att ha sett katten...

  Kattägaren petade ner några strömmingar i brevinkastet tills han efter mycket möda och många samtal hittade en vaktmästare som var villig att låsa upp dörren.

  Katten hette Sture... (redundant information heter väl sånt?)

  SvaraRadera
 3. Anonym1:24 em

  Alla som gillar Stieg Larsson - missa inte det här sköna snacket om Stieg, Expo och hans böcker, med en av hans närmaste medarbetare och vänner.
  Förmodligen första gången man får veta lite matnyttigt om Stieg
  Som sagt, läs!
  Finns på

  http://www.barstol.nu/stieg/

  SvaraRadera
 4. Jag instämmer jag med, en alldeles vanlig tjejmiddagsblandning.
  Härlig historia om katten!

  SvaraRadera
 5. Ja man blir kanske tvungen att läsa den där boken, vad vet jag? Tänk att man får spam om man skriver stieg larsson!!!
  Katter är trevliga djur, Sture är väl ett förtjusande kattnamn :-D

  SvaraRadera
 6. Det visar sig vid lite koll att den där Fred Vargas är kvinna, fransyska, arkeolog - och skriver mest thrillers i Paris-miljö. Talar nu detta för eller emot att man ska leta upp den där boken?

  SvaraRadera
 7. Hehe, vilken rolig beskrivning på en tjejmiddag! Men Fred Vargas... känns nästan som att den boken är överreklamerad. Inte så att jag har läst den men efter så mycket tjat blir jag lite anti. ;)

  SvaraRadera
 8. Låter precis som mina "tjejmiddagar" med mina kvinnliga kollegor.Tänk vi är en samling kvinnliga tandläkare i vår lilla stad som har träffats i 25år!(nu i okt) hos varandra ung 1ggr/mån.Enda kravet är att man ngn gång har jobbat på folktandvården i staden.Så även jag som "bara" gjorde 6 mån där innan mitt privata äventyr får vara med.
  De yngsta är helt nya kollegor utslängda från högskolan och de äldsta är pensionärer sen flera år tillbaka.
  Detta tycks vara ganska unikt-har ej hört andra som hållit på så länge.
  hemligheten är nog att vi inte har några officiella "program" utan att vi löser alla livets gåtor inkl tandvårdens alla problem.Stöttar och tröstar!
  Ha en skön höstvecka!

  SvaraRadera
 9. Anonym9:00 em

  Jag tänker förstås mes på katten. Vilken tur att inte posten hade hunnit införa nyordningen med postfack i farstun...

  SvaraRadera
 10. Anonym5:15 em

  ett litet PS:
  Min katt hette Kingen - och dessvärre är historien sann!!! Dock hämtade han sig efter sin trista tid i stan, och återfann sin pälsglans i husses närhet och mer lantlig, fri, frisk miljö... Kingen lever inte längre idag, men lär ha en och annan sig-lik Prins efterlämnad på bygden. Så strömmingsäventyret överlevde han som tur var med den äran...

  Nu ska jag upp o hälla i lite mat till fiskarna. Bra att bli påmind.

  / mvh Värdinnan f tjejmiddan

  pss. 2 -
  vad bra att få en resumé - vissa ämnen missar ju den som springer till köket då o då under samtalet. Strålande idé! Ringer nog snart om detaljerad info på ett o annat!

  SvaraRadera