måndag, oktober 06, 2008

En bästsäljare jag inte begriper mig på

Slank in på Designtorget härom dagen. Där finns en liten avdelning där man exponerar sina bästsäljande artiklar. En av dem fick mig att höja på ögonbrynen – jag tror den hade femteplatsen.
Det är den så kallade fruntimmerspottan Pipinette (en svensk uppfinning) som tydligen hittar sina köpare. Den var flitigt omskriven när den var ny. “Snygg och praktisk” står det om den. Snygg? Kanske det. Praktisk? Jag tvivlar.

För jag känner då absolut inte en enda människa som har en, tror inte ens att jag vet någon som prövat att kissa, stående, i denna plastkonstruktion i läckra färger. Den påstås vara absolut säker, det vill säga, den läcker inte när man väl har använt den.
Nu står det också i marknadsföringen att även män och barn kan ha glädje av den, och när det gäller ungar kan jag möjligen, möjligen tänka mig att det fungerar.

Fast tanken på att sedan vandra vidare med en skvätt urin skvalpande i handväskan eller shoppingkassen är inte lockande, om ni frågar mig. För man kan ju knappast tömma den var som helst (hoppas jag!). Och hur petar man in den lite diskret under kjolen? Jeansklädda är väl chanslösa?
Kanske är jag onödigt rigid, för visst har man drabbats av att vara nödig när närmsta toalett är väldigt avlägsen.

Förresten, eftersom jag uppehåller mig i de nedre regionerna, kan man nu konstatera att ordet “snippa” för det kvinnliga könsorganet vunnit mark och används flitigt sedan man någon gång på 1990-talet aktivt började leta efter ett ord som inte skulle vara värdeladdat. Det rapporterar en språkforskare vid Stockholms universitet. Redan 1932 användes ordet i Skåne, eventuellt har det sitt ursprung så långt tillbaka i tiden som i mitten av 1800-talet.

Och ännu längre tillbaka i tiden, när krinolinen var högsta mode, hade man en liten bärbar dampotta i tenn eller vackert porslin – en dåtida Pipinette.
Men man kan också göra som indiankvinnorna på höglandet i Bolivia. Deras kjolar är inte olika krinolinerna, tygrika, fotsida och vida.
När behovet tränger på tar de ett par steg åt sidan, ur vägen där alla går, böjer lätt på knäna, står still en kort stund. För att resa sig igen, ruska lite på kroppen. Kvar finns en våt fläck som snart torkar i solen.

Så tar de kliven tillbaka upp på gångvägen för att fortsätta sin vandring.
Klar! – utan bästsäljaren Pipinette för 195 spänn på Designtorget.
Fast om du är spekulant har jag ett tips: den är billigare på apoteket ...

Copyright Klimakteriehäxan
Bilden från www.rehab.se

14 kommentarer:

 1. Vi kollade med barnbarnet, och på hennes dagis används ordet snippa vid behov...
  (Och jag associerar förstås till alla humorprogram med manliga deltagare som verkar tycka att det roligaste just nu är att säga "ta mig på pungen".... Om hur många år blir det roligt när tjejer säger "ta mig på snippan"? Aldrig, hoppas jag.)

  Min pappa berättade om tanterna som jobbade ute på åkrarna när han var barn. De gjorde lika dant som de bolivianska... och han och kompisarna tyckte att det var fnissigt när de förstod...

  SvaraRadera
 2. Jag hamnade i en diskussion med den äldre släkting om just dessa "pottor" för ett par månader sedan. Hon talade då om att många av hennes vänninor hade köpt en sådan att ha för säkerhetsskull. Ja, för när man har uppnått en viss ålder och t.ex. är ute och åker bil hoppar man inte in i skogen hur som helst förklarade hon. Och jag frågade inte mer...

  SvaraRadera
 3. Ha ha, jag har en! Fick den när jag fyllde 40 (12 år sedan), har fortfarande inte provat den. Men den är ju snyggt designad, borde kanske ställa fram den... Eller prova den... Tvivlar dock på att locket verkligen sitter kvar...

  SvaraRadera
 4. Det är suverän att ha i bilen, särskilt när det är småtjejer med som tycker att det är mörkt och kallt att gå ut i skogen.

  Och jag tycker att den är riktigt snygg. Ser ut som en såssnipa från Tuppe*rware ungefär.

  SvaraRadera
 5. S.ordet tycker jag inte om. I Västerbotten heter det "typpa" eller "töppa" (beror på vilken älvdal dialekten kommer ifrån). "Snip*pa" låter i mina öron som en diminutiv av sn*opp, och jag tycker att ett alldeles eget ord hade varit bättre. Jag har föreslagit det västerbottniska både till föräldratidningen som hade en omröstning för några år sedan och till Herr Holms TV-program där samma fråga dryftades, men utan framgång.

  SvaraRadera
 6. Har följt dig lite på avstånd en tid nu... intressant blogg :-)
  Första inlägget jag läste var Pobrecita - underbar bild av en campesinas liv.

  De små pottorna är förträffliga i utedass miljöer, där det kan vara nödvändigt att skilja på urin o annat för att slippa översvämningar....
  Fungerar utmärkt, mycket bättre än barndommens plastpottor på golvet i köket eller båten.....

  SvaraRadera
 7. Anonym11:18 fm

  Jag kommer helt plötsligt ihåg en farbror som berättade om kyrkbacken förr i tiden. Där stod tanterna i sina långa klänningar, lite för sig själva och talade efter gudstjänsten. När de flyttade på sig var det små rännilar som rann nerför den söndagskrattade gången.

  SvaraRadera
 8. Anonym11:18 fm

  Jag kommer helt plötsligt ihåg en farbror som berättade om kyrkbacken förr i tiden. Där stod tanterna i sina långa klänningar, lite för sig själva och talade efter gudstjänsten. När de flyttade på sig var det små rännilar som rann nerför den söndagskrattade gången.

  SvaraRadera
 9. Kan tänka mej nåt för båtfolk...
  Det finns inga flytvästar heller för kvinnor, hur roligt är det att klämma in sej mellan platta frigolitplattor?!!

  SvaraRadera
 10. Anonym3:11 em

  I höstas besökte, gick förbi en golfklubb, toaletterna låsta!!! Bara urinoaren öppet, helt omöljigt för en kort kvinna. Promenerade till skogen, höll på drungka i mörkret...

  SvaraRadera
 11. Anonym3:11 em

  drunkna i blöt lera i diket

  SvaraRadera
 12. Anonym1:43 em

  pipinette potta ska användas i alla situationer då man behöver en potta. Detta att man ska ha den i handväskan var någon journalist som skrev och det har blivit nästan som en Klintbergshistoria. Ingenting som Pipinetteföretaget någonsin sagt i sin information.
  Däremot finns det kisspåsar med hållare, som tar lika liten plats som ett par glasögon i handväskan. Kissar man i en sådan påse blir vätskan en fast liten klump på minuten. Det kan man ha i handväskan och de kommer OCKSÅ från Pipinette. Hälsar Margareta

  SvaraRadera
 13. När vi ändå är inne på det här ämnet, kunde det gå lika bra med tina-upp avfrostningspåse,den suger gladeligen upp 5 l.vätska (dock ej olja,bensin eller lösningsmedel)och passar utmärkt till vattenläckage i hemmet o. i båten, konstigt det står inget om i bilen.I båten fick jag som liten kissa i kölsvinet på motorbåten. Pappa fick tre döttrar så han blev van, att alltid någon av oss inklusive Mamma var nödig.Det här var kul, hej från mej.

  SvaraRadera
 14. Den dagen då man kommit upp i ålder och kroppen inte fungerar lika bra som tidigare är pipinetten en räddare i nöden.

  SvaraRadera