tisdag, oktober 28, 2008

Fritt från finanskris

Finanskris är höstens ord, ifall ni inte har upptäckt det.
Den är världsomspännande, den drabbar urskiljningslöst och den sprider oro bland alla med bolån, osäkra investeringar, sparare såväl som slösare.
Men samtidigt finns det personer som har fantastiska inkomster – trots att de varit döda i åratal.

Tidskriften Forbes har koll på pengar. Nu har man publicerat listan över de avlidna människor som fortfarande tjänar massor (ja, deras arvingar då, förstås).
Allra mest inkomster har Elvis Presley, som dog för 31 år sedan. Han har tjänat 52 miljoner dollar, drygt 350 miljoner kronor, det senaste året. Det är till och med mer än i fjol.

Tvåa på listan är Snobbens skapare, tecknaren Charles M Schulz, död år 2000. Hans livsverk inbringade 33 miljoner dollar.
Skådespelaren Heath Ledger, Australiens stolthet, som gick bort bara 28 år gammal i januari i år, fick sitt genombrott i Ang Lees fenomenala ”Brokeback Mountain”, men det är tack vare sin sista roll i en Batman-film som han tjänat 20 miljoner dollar på de senaste tolv månaderna.

Ledger var kanske ingen Einstein, men Albert Einstein själv (död 1955) tar fjärdeplatsen på listan över hela världens avlidna som drar in mest pengar. Einstein har gett namn åt en pedagogisk leksaksserie, ”Baby Einstein”, och den har gett 18 miljoner dollar i vinst.
En teve-veteran tar femteplatsen. Aaron Schelling var mannen bakom succéer som ”Charlies Angels” och ”Beverly Hills” och det har betytt ett kassaklirr av 15 miljoner dollar.

Stora stjärnor och stora hjärnor har ett ekonomiskt liv långt efter döden.
Finanskrisfritt, helt enkelt.

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: Forbes.com

1 kommentar: