torsdag, november 20, 2008

Bästa bilden på Selma

Det här är min absoluta favoritbild av Selma Lagerlöf, den suveräna och ständigt läsvärda författarinnan som föddes i dag för 150 år sedan.

Se bara ett sådant driv i steget! Det bestämda draget kring hakan! Fast blick! På väg rakt fram, vad än hon kan tänkas möta! En tuff tant - kanske rent av en klimakteriehäxa?!? Och visst är det väl en blombukett hon har i handen? Hon ska nog gå bort, med finhatt och flerradigt halsband!

Jag har försökt ta
reda på vem fotografen var, men det verkar handla om en privat bild. Om man ser originalbilden går Valborg Olander bredvid Selma.

Och så är det något med den där kappan, slarvigt stängd, rymlig, bekväm, skärpet sitter i trakten av den del av kroppen som en gång kallades midja. Det är ett ytterplagg som aldrig blir riktigt omodernt.
I min garderob finns en liknande, en redan ålderstigen Gunilla Pontén-modell i ull, som också är lite åt det där klassiska badrockshållet. Jag kallar den för min Selma-kappa.
Har man en idol så har man.

Copyrigt Klimakteriehäxan
Bilden har jag hämtat från omslaget till Lars Westmans och Reijo Rüsters fina bok "Selma på Mårbacka". Hittar dock ingen uppgift om upphovsman/rättigheter.

Intressant artikel om Selma Lagerlöf här.

6 kommentarer:

 1. Anonym11:24 em

  Häftig tant, helt klart.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:11 em

  Underbar bild.Jag är ny här,eftersom jag med stormsteg närmar mig tillståndet som går under namnet klimakteriehäxa ska jag nog känna mig hemma här.När jag dessutom såg att en av dina favoritfilmer är"Shirley Valentine" tänkte jag:Bingo!/Agneta

  SvaraRadera
 3. Det är go tanten, vi läste nyss hennes Herrgårdssägen på litteraturskursen.

  SvaraRadera
 4. Hon var och är tidlös kära Selma!

  SvaraRadera
 5. Härlig bild!

  Apropå Selma på sedeln - har du kanske i min blogg någon gång läst historien om 7-åringen på skolan där jag jobbade som ville veta vilka som var på sedlarna... När han kom till tjugan hojtade han: HENNE KÄNNER JAG - Det är Bloggblad...

  SvaraRadera
 6. Hoppas du tog det som en komplimang, Bloggblad!
  För visst är hon häftig, Selma!

  SvaraRadera