onsdag, november 19, 2008

En vit jul?

De vita flingorna har börjat falla över oss. Men senhösten (eller om det är förvintern) är fortfarande mörkgrå, stundtals kolsvart.
När vuxna var barn var julen oftast vit, i generation efter generation. Och då tänker vi på snötyngda granar, knarrande steg, rimfrost på björkarna och iskristaller i utandningsluften.
Men en vit jul kan också betyda en god jul därför att man avstår från alkohol.

Det finns i Sverige i dag hundratusentals barn som lever i familjer där en eller båda föräldrarna är missbrukare. De ser inte fram mot någon helg, inte heller mot julafton, eftersom tomten ofta har luvan på sned, sluddrar redan på ”Finnsenrasnellabarn-hick-här” och en andedräkt som kan frosta av vilken gran som helst.

Den senaste som jag har läst i raden av böcker som beskriver hur alkoholisters barn har det är Benny Haags ”Makt, mod och motstånd”. En bok som griper tag. Där finns en scen när en liten flicka tittar på sin mamma och pappa och deras gäster och utbrister:
-Måste ni alltid vara fulla?

Hillevi Wahl debuterade för ett par år sedan i romanform med självbiografiska "Kärleksbarnet", med sprittyngda berättelser som kan få vilket stenhjärta som helst att blöda. Det är också på Hillevis blogg jag nu hittar uppropet att gå med i kampanjen ”Vit jul" . Den går ut på att så många som möjligt ska avstå från alkohol under julhelgen (julafton, juldagen och annandagen). Och på så vis ge barnen en vit jul, även om det töar och slaskar där ute.

Åsa Linderborgs ”Mig äger ingen” ger även den insikter i hur de har det, de där barnen som ofta får ta hand om sina utslagna föräldrar.
För att inte tala om Vita Andersens ”Vilken hand vill du ha?” – oerhört välskrivet, sorgligt, men också oerhört bra. Om en mamma som är frånvarande trots att hon är där.

Det räcker nog med att läsa en enda av de där böckerna för att inse att det kan vara en bra idé att stödja den där kampanjen.
För min egen del känns det inte som någon uppoffring, det är relativt enkelt att satsa på en spritfri jul. Visst tycker jag att ett glas vin är jättegott, kanske till och med två. Men jag är inte galen i pilsner och har aldrig gillat nubbe. Glögg är trevligt, men det kan man ju klara av vid Lucia.

Och sedan ägnar man sig åt julmust.
Julmust, denna svenskaste av drycker, gjord på ett hemligt familjerecept som många försökt kopiera, är faktiskt suveränt till julmaten. Medan julen förblir vit.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Anonym9:07 em

  Julmust är nära nog beroendeframkallande det också, men tack och lov kan man dricka ganska ansenliga mängder av det utan att man blir dum i huvudet. Jul utan starköl, snapsar, starkvinsglöggar, m.m är enligt mitt tycke den enda rätta traditionen, men jag har svårt att klara mig utan Fazers likörpraliner...

  SvaraRadera
 2. Ooops, tror du man måste avstå från dom också??? tänkte inte på det! urgoda är dom ju!

  SvaraRadera
 3. Anonym9:14 em

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Anonym9:16 em

  Jag vet inte... jag ser dem inte som något stort problem. Jag känner faktiskt ingen som blivit oregerlig på grund av dem :)

  SvaraRadera
 5. Anonym10:19 em

  Och lättöl är godaste ölen tycker jag - den smakar mer öl än alkohol och känns betydligt friskare i smaken.

  /Monica

  SvaraRadera
 6. När våra barn var små och ända upp i tonåren var det, om inte totalt så ganska... vitt hos oss. Föregå med gott exempel osv... Det lilla vi dricker nu, det fortsätter vi nog med... men jag vet precis vad du pratar om. Trots att allt ska barnsäkras och det är så himla noga med kroppslig säkerhet enlig EU-regler, så kommer vi inte åt att säkra den själsliga tillvaron för många barn.

  SvaraRadera
 7. Anonym10:44 em

  Julmust ärt en av de få drycker jag inte tycker om.

  Jag vet inget om att ha för mycket alkohol på julen, men jag vet, hur det är att vara barn till föräldrar, som jobbar i affären på julafton... Jag handlar aldrig någonsin på julafton.

  SvaraRadera
 8. Anonym2:43 em

  Om Vit Jul har jag också skrivit i min blogg, två gånger tom. Har även skrivit på kontraktet. En dotter med pojkvän är mycket engagerade i UNF. De jobbar hårt för en bra sak. Är och blir inte helnykterist. Men tre juldagar är inte svårt alls.

  SvaraRadera
 9. Ja, tack! Gärna en vit jul för mig. Jag saknar inte sprit på julen. Det har aldrig varit en tradition hos oss.

  SvaraRadera