tisdag, november 18, 2008

"Meny" och radions meny

Ett stort antal radiolyssnare står inför ett sorgearbete.
”Meny” ska läggas ner, försvinna ur P1:s tablå för gott – ja, det heter väl ”för gott” när det handlar om ett matprogram som tas bort från menyn?

Det är serien i vilken publiken lotsas genom kök, trädgårdsland och vinodlingar av Sven Ekberg, Måns Rossander och Karsten Thurfjell.
Berömda kockar får besök, nya kryddor dyker upp, lyssnarna får tävla, mängder av människor prenumererar på recepten som dyker upp i programmet.

Jag lyssnar gärna på ”Meny”. Där finns en matglädje och -nyfikenhet som är tämligen oemotståndlig, man bjuds på tips och goda råd och programmakarnas entusiasm för ämnet bärs tydligt fram av ljudvågorna från radiostudion i Kalmar.

Men allra roligast har jag när programmets gästkock heter Karin Fransson – och hon är med ofta. Hon hör hemma i Borgholm på Öland och kvistar över bron för att laga mat på säsongens färskvaror. På drottninglik svenska talar hon om sina örter som hon odlar själv, om råvarorna som gör henne lycklig, om tillagningsmetoderna hon rekommenderar som allra varmast.
Visst blir man inspirerad och lusten att bege sig till köket vaknar.

Dock har jag inte en enda gång lagat en rätt som Karin Fransson lockar med.
Hennes recept är nämligen så ofantligt krångliga att man till slut bara skrattar. Det ska marineras, sauteras, strimlas, blancheras, hackas, späckas, griljeras, gratineras – ja, det är ingen ände på handgreppen som ska gås igenom innan det blir något att äta.
Fast det gör inget.
Det är kul att lyssna på i alla fall, medan fiskpinnarna blir guldgula i stekpannan och pulvermoset sväller … klart på fyra minuter! (nåja, det där var en liten överdrift, men ... )

Helt klart kommer också jag att sakna ”Meny”. Och Karin Franssons hejdlösa matlagning. Men det är klart, det KAN ju dyka upp ett nytt köksorienterat program som lockar oss till radioapparaterna igen.
För visst behövs ett ”Meny” på radiomenyn.
Gärna med Karin Franssons hopplösa recept – inte för mathållningens, men för underhållningens skull …

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Anonym10:35 fm

    Håller med - jag kommer också att sakna Meny. Och har aldrig lagat KF:s mat, även om jag inte tyckt att de är lika tillkrånglade som du tycker!

    SvaraRadera