fredag, mars 20, 2009

Årets hund

Årets hund är en pudel.
Det är förvisso många som redan har en, men de som nu gör dem blir fler och fler.
”Att göra en pudel” – har ni undrat var det kommer ifrån, det där uttrycket som ingen idag tvekar om tolkningen av?

Så här ligger det till: hösten 2002 gjorde Jan O Karlsson (S), dåvarande migrationsminister, en dundertabbe. Han bjöd en massa människor på en hejdundrande kräftskiva. Fast han lät skattebetalarna stå för notan. Det uppdagades, och orsakade ett rättmätigt protestutbrott. Dessutom fick man i samma veva veta, att han uppbar dubbla löner, på hög nivå förstås. Karlsson bad om ursäkt, han la sig så att säga på rygg med tassarna i luften, helt öppen för attackerande fiender. Precis som en hund som ger upp inför övermakten.

Det var då Pål M Jebsen, norskfödd veteran i pr-branschen i Norden, myntade uttrycket. Svensken ”gjorde en hel pudel”.
Och i dag har vi en hel kennel, full av pudlar, gjorda av bonustyngda bankmänniskor, ångerfulla myglare, samvetsdrabbade maktfigurer.

För min del har jag aldrig varit särskilt förtjust i pudlar, trots att jag rent generellt gillar hundar.
På Svenska Kennelklubbens topplista över populäraste hundraser ligger pudeln bara på en artonde plats. Och då är det dvärgsorten det handlar om.
I maktens korridorer handlar det väl snarast om kungspudel.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Jag har blivit biten av en ilsken lite pudel en gång, så den förstörde mitt intresse för sådana.

  Apropå tomater lärde jag mig idag i affären, att man inte ska ha dem i kylen. Vilket jag alltid haft.

  SvaraRadera
 2. Småpudlar går bort men Mammas kungspudel har helt omvänt mig när det gäller den rasen. Så lugn, så klok och så himla rolig. En liten parantes bara - förstår precis vad du menar för övrigt. :-)

  SvaraRadera
 3. Bloggblad, det där med förvaringen... jag har mina i kylen. Ska dom ligga framme måste man alltid ha exakt lagom många hemma, annars blir de ju dåliga för fort.
  Annika - jag är helt på din sida. Kände en kungspudel, Ivan hette han, som faktiskt var väldans trevlig. Men åtminstone två dvärgpudlar i bekantskapskretsen har varit, ja jag kan nästan säga äckliga!!!

  SvaraRadera