tisdag, mars 24, 2009

Hemma hos Astrid

I dag fick vi veta vart de fem miljonerna kronor som utgör ALMA-priset går för året.

Astrid Lindgren Memorial Award hamnade denna gång hos en läsfrämjande organisation, Tamer, som startade för tjugo år sedan för att erbjuda palestinska barn på de ockuperade områdena böcker och möjligheter till alternativt lärande. Periodvis har skolorna där haft stora problem på grund av svåra oroligheter på Västbanken och i Gaza.
Pristagaren presenterades i Astrid Lindgrens småländska barndomstrakter, i Vimmerby.

Samtidigt kan vem som helst nu hälsa på hemma hos Astrid Lindgren på Dalagatan i Stockholm, lägenheten med utsikt över Vasaparken och med en hyfsad restaurang på bottenplanet.
Där bodde Astrid i mer än 60 år, fram till sin död 2002. Och sedan dess har man diskuterat om hennes bostad skulle bli ett museum, men de planerna har inte gått i lås.
Nu finns genvägen här.

Det är värt ett besök! Och dela min vördnad inför skrivmaskinen vid fönstret i hennes arbetsrum ... man kan för sin inre syn se henne sitta där och knacka ner en av de fantastiska berättelserna som glatt generationer världen över. Och som nu förmodligen ger palestinska barn mer läshjälp och -glädje.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym10:29 em

  Vilket behjärtansvärt pris och så rätt val denna gång!
  Annars är jag inget Astrid Lindgre-fan...och har aldrig varit.
  Jag har en del att säga emot alla som vurmar för henne som barnboksförfattare (inte som människa!), men jag avstår från vidare utveckling av mina tankar just ikväll.

  SvaraRadera
 2. Vilken kul idé men varför går det inte att göra museum av lägenheten?

  SvaraRadera
 3. Anonym11:09 fm

  Kul tips, kollade hemma hos Astrid
  (du tror väl inte vi fuskar, våfflor blir det i kväll :)

  SvaraRadera