torsdag, mars 26, 2009

Hundra år med bananer

Det finns en oslagbar färdigförpackad mat med suveränt innehåll som många fler borde upptäcka, inte minst småbarnsföräldrar.
Jag tänker på avokado. En läckerhet sprängfylld av vitaminer, mineraler och nyttigt fett, gott till både kött, skaldjur och fisk – eller i annat grönt sällskap.

Avokadon har bara en konkurrent, inte lika perfekt, men ändå god och praktisk.
Bananen.
Jag vet inte när avokadon gjorde sitt intåg i grönsaksdiskarna, men bananen kan vi i år hylla på 100-årsdagen. För det var 1909 som den första bananbåten kom in till kajen i Göteborgs hamn.

De första leveranserna lär ha varit närmast oätliga, men det blev bättre och bananen vann ständigt nya vänner. I dag stoppar vi i oss uppåt 20 kilo per person och år, och man kan idag hitta olika sorter: såväl små rara minivarianter som de stora röda matbananerna, som inte är söta alls,

Pröva de exotiska matbananerna stekta till kassler! Och har någon vanlig banan råkat gömma sig i fruktskålen och med tiden börjat se tråkigt brunfläckig ut i skalet? Klä av den naken, skär av den på mitten, stick i en tandpetare eller en avbruten blompinne, vira in bananen i alfolie och lägg i frysen. Vips har du en god och jättenyttig glass, en med fibrer till och med! Och garanterat fri från tillsatser!

Nu har Posten bestämt sig för att fira bananens jubileum i Sverige. Från och med i dag finns bananfri-märken att köpa, som vanligt brevporto. Men den som hoppas på banansmak blir besviken, man har inte återgått till forntidens märken som skulle slickas på baksidan, det här är självhäftande bananer.

Och apropå avocado
- det var ju där jag började - testa potatismos med avocado i! Och njut!
Vem vet, avocadon kanske också får en frimärkshyllning på 100-årsdagen. Fast någon måste först ta reda på när den infaller.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Då lärde jag mig något nytt idag, jag som säkert mumsa i mig mer än det genomsnittliga 20kg bananer per år. Ska prova potatismos med avokado!
  Hälsningar / ela

  SvaraRadera
 2. Vi äter rätt mycket avocado, flera gånger i veckan blir det så här års när de är relativt billiga. Men att ha dem i mos har jag aldrig testats. Det måste jag prova på. Har heller aldrig vetat om att man kan frysa in bananer. Tänk att man lär sig något nytt nästan varje dag.

  Pappa brukar prata om att han var tolv år när han åt sin första banan. Det var när bananbåtarna började komma igen efter kriget. Idag är han 78 år så det är ett tag sedan.....:-)

  SvaraRadera
 3. Anonym7:07 em

  Första gången jag åt avokado blev jag bjuden av min mormor - det måste varit någon gång på 70-talet. Den var omogen och inte särskilt god, men nu är både avokado och banan favoriter hos mig!

  SvaraRadera
 4. Mina ungar är så gott som uppfödda på avocado! En mogen sån och en liten sked, och maten var klar!
  Det där att blanda potatis och avocado tror jag att jag hittade i en originell kokbok som heter Hopkok. Och "bananglassen" vet jag inte riktigt - kan jag ha hittat på den själv? vet inte! men gott blir det.

  SvaraRadera
 5. Min mor berättar fortfarande lyriskt om sin första apelsin, under krigsåren. Sådana minnen har inte ungdomarna idag.

  Idag blir det fläskfile, med bana till.

  SvaraRadera
 6. Anonym5:04 em

  Säger du det, så!

  SvaraRadera