fredag, februari 19, 2010

Att ha pippi på något - och pippi på fåglar 36

Alltsedan jag kom till insikt om att jag, helt oavsiktligt, har pippi på fåglar har jag undrat lite över det där uttrycket: ”ha pippi på”. Varifrån kommer det egentligen? Har det någon insprängd betydelse som antyder att man är åtminstone lätt korkad som går i fällan? Har det över huvud taget minsta samband med barnspråkets ord för fågel, som bevisligen är just ”pippi”?

Nu har jag äntligen gjort slag i saken och ägnat mig åt lite amatörmässig språkforskning.
Wikipedias lista över svenska idiomatiska (karaktäristiska) uttryck står den här förklaringen:
”Ha pippi på något – Envisas med att hålla på med något oväsentligt eller irritera andra.”
Hoppsan! Inte vill jag väl irritera någon … det är kanske dags att tänka om … kan någon orka bli irriterad av mina fåglar? Hade jag i så fall aldrig kunnat föreställa mig!

Nästa källa jag dyker i är Nationalencyklopedin.
Där tycker expertisen att det jag ägnar mig åt är en ”överdriven, ensidig intresseinriktning”. Det kan till och med gränsa till galenskap eller vansinne, enligt NE. Uttrycket verkar ha dykt upp någon gång på 1920-talet. Och samma källa bjuder dessutom på en möjlig förklaring till uttryckets ursprung: det kan ha att göra med danskans ”pip”, som tydligen betyder ”galenskap, tokeri”.

På engelska är det just det galna och tokiga som råder, där säger man ”have a craze for” och ”craze” översätts i ordboken med ”mani, dille, modenyck, fluga” – allt för att beskriva ett ”allt uppslukande intresse”.
Oj. Där dök ”dille” upp.
Tänk om jag faktiskt har dille också. Dille på grönsaker, till exempel …
Tanken svindlar!

För rätt som det är börjar jag kanske undra hur det uttrycket kom till? Risken att drabbas av ”en fix idé” verkar stor. "Fix idé" förresten? - nej där måste det bli stopp.
Tror att jag håller mig till att ”ha pippi på fåglar”.

Fast att kalla det för "ett allt uppslukande intresse”, det är att ta i.

Nummer 36 i min serie Pippi på fåglar är en stiliserad dubbelfågel på en bomullskudde, i applikationsteknik förmodligen utförd i Indien, eftersom kudden är köpt på Indiska för ett antal år sedan. Den gula bottenfärgen har gjort att den i min värld är lite påskaktig, men den får ligga framme även i andra tider.
Förresten, det är ju snart påsk. Dags att lyfta in en fågelkudde i tv-soffan, kanske?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym1:59 em

  Fniss - och tack för att du är mycket klok och litet galen! För det behöver man vara för att ö h t överleva rådande omständigheter, tror jag.

  Kulsprutan

  Kan det möjligen ha med ´pippa´ att göra, förresten? Bara en tanke.....
  men pippa på fåglar blir kanske svårt om det inte gäller en albatross.

  SvaraRadera
 2. Snygg, jag har hittat en fin väggbonad med påfågel :)

  SvaraRadera
 3. Hm Kulsprutan - näe, pippa? tror inte på det ...
  Hannele - heja heja, samla på bara!

  SvaraRadera