lördag, februari 13, 2010

I ett välsignat tillstånd

Jag befinner mig i välsignat tillstånd. Nej, inte gravid. Men det sinnesläge som uppstår när man ostört fått sova i nästan tolv timmar, det vill jag kalla välsignat.

För trots att jag inte släckte lampan senare än vid pass en halvtimme före midnatt sussade jag lugnt vidare till halv elva nu på förmiddagen. Och kanske hade jag sovit ett tag till om inte ljudet av en snöröjare trängt sig på.
En sån här dag kan frukosten med fog byta namn till brunch, morgontidningens trycksvärta har torkat, kaffet som stått på vänt är på väg mot den där smaken av långtradarfik som inte ens tre sockerbitar klarar av att balansera – men det är det värt!

Kanske är det speciellt den här årstiden och vädret som gör det, men i flera veckor nu har jag mest känt lust att krossa klockradion med en slägga när den börjat trumpeta ut senaste nytt i ekotappning klockan 07.00 prick. Fast eftersom jag inte har någon slägga vid sängen och inte ens skulle kunna hitta någon om jag gick upp och letade igenom hela vårt hem står apparaten där och ser ut precis som vanligt.

Så på fredag kväll flinar jag hånfullt år den lilla mobbningsmaskinen när jag stänger av alarm-funktionen och jag pekar finger åt den en extra gång innan jag släpper in John Blund. För se på lördag morgon, då håller du tyst, din terrorist, din stämningsförstörare, din gangster!

Okej. Jag är medveten om att den inte är klockradions fel. Det handlar ju om jobb, om saker-att-komma-ihåg, om måsten, om busstider, om deadlines. Om att gå upp och ta hand om vardagen, helt enkelt.
Och upp kommer jag, trots allt, varenda dag (hittills, i alla fall). Vilket väl är bäst och lugnast i längden.
Men det här välsignade lördagstillståndet efter en god natts sömn, det ser jag intensivt fram emot redan på måndag morgon.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Ja, det är ett märkligt samhälle vi har skapat åt oss, med en massa konstiga måsten och plikter som alltid ska göra någon högre bemedlad nöjd och glad, medan vi får ta hand om vårt eget liv och välbefinnande på de små restbitar av tid som blir över. Hurra för lördagmorgnar!

  SvaraRadera
 2. Nu är bara frågan om man ska å lyckas uppnå samma tillstånd i morgon söndag???

  SvaraRadera
 3. Härligt - jag sov "bara" 9, vaknade till OS-prat, hade glömt att Ringsåspelarvi får ge vika för det Viktiga i Livet. Jag älskar att halvsova till det programmet, är liksom mer medveten om att jag har sovmorgon om jag har radion på från 9. Nu slog jag över till sportfritt, och hamnade mitt i en diskussion mellan unga tjejer om sex - och trots att jag tyckt mig vara rätt frigjord blev jag illa berörd av deras snack (jag var ju med redan på 60-talet...) så jag vaknade och kom upp redan kvart i elva.

  SvaraRadera
 4. Hej klimakteriehäxan...det är ett namn som jag ofta sätter på min egen person....
  Kul att läsa dina ord.

  SvaraRadera
 5. Det är verkligen skönt med sovmorgon ibland. Vi har sån tur som har en hund som också gillar det.....hon är en riktig sömntuta på morgonen. Om vi vill ut på en TIDIG morgonpromenad så får vi övertala henne att kliva ur sin säng och hänga med. ;-)

  SvaraRadera
 6. har du ingen knapp där du kan ändra det där 07:00

  SvaraRadera
 7. Vi är många som helst vänder örat ner i kudden när larmet går ...
  Hannele - klart jag har, men min flextid på jobbet har sina gränser!!! (faktum är att jag har ändrat till 7.30 och försökt öka tempot ett par dagar)

  SvaraRadera