fredag, februari 19, 2010

Läge för stödköp?

När gav du dig (eller någon annan) en Toblerone sist?
Måhända var det ganska länge sedan. I så fall får du ta på dig en del av skulden för att försäljningen av schweizisk kvalitetschoklad minskat dramatiskt, för första gången på ganska länge.

Under 2009 såldes 110 miljoner färre Tobleroneförpackningar än året innan. Trots att den väl smakar precis likadant som den gjort i mer än hundra år, med lite crisp insprängt i chokladmassan, i trevliga trekantsbitar att bryta loss. (Det finns en vit variant också, men den kan de gärna behålla bland gökuren!)

Den är förstås för dyr, den där Tobleronen. Även om man försöker prångla ut den till s k taxfree-priser eller i nya förpackningar som ser stora ut fast de innehåller mindre mängd choklad.

Men det är inte alls så att vi generellt tvärtröttnat på all choklad om nu någon trodde det. Det är den dyra varianten som säljer sämre. Och jag är den första att hålla med om, att det känns mer lockande med 200 gram Marabou för femton spänn än 50 gram av fina märket för samma pengar, även om jag naturligtvis vet att en kakaohalt på 60-70 procent är att rekommendera av alla möjliga skäl.

Men sanningen är förstås att jag inte borde köpa någon choklad alls, oavsett hur varudeklarationen ser ut, de närmaste åren eller så. Det är det där med kaloriintaget - och den som påstår att det "inte går" att äta mer än en pytteliten bit av den där mörka chokladen, den har noll kontakt med verkligheten.

Fast nu skulle det ju vara läge att gå och handla lite Toblerone.
Som ett stödköp, alltså.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Just nu känner jag absolut för att stödköpa lite, både trekantig choklad och mörkare med mint i.

  SvaraRadera
 2. Anonym9:17 em

  Ju mörkare dess bättre! Och i stora bitar... Mjölkchoklad kan jag vara utan. ellem

  SvaraRadera
 3. Jag minns än idag när jag åt min första Toblerone. Det var i sexan. Vi skulle på skolresa till Danmark. Det borde varit -61 eller -62. På färjan över till Köpenhamn köpte jag en Toblerone. Det var den godaste choklad jag någonsin ätit. Då tror jag inte den fanns att köpa i Sverige. Är fortfarande väldig svag för denna choklad.

  SvaraRadera
 4. Nej, jag tycker att de där krispbitarna fastnar mellan tänderna.

  När jag var ung, fanns det nästan bara Toblerone och Marabou, och så Drosteplattor på båtarna.

  Cloetta? Njae, bara kexchokladen.

  SvaraRadera
 5. Tråkigt för en så god choklad men jag försöker låta bli.

  SvaraRadera
 6. Anonym12:24 em

  Jag är nyförälskad i Toblerone, ´plain chocolate´ varianten. Har en framför mig just nu. Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan jag bryter mig en trekant.
  Den med mjölkchoklad - som du har som illustration till bloggen - är litet för söt för mig med honungen och mandelnougaten.
  Min T kommer i ett svart paket. Har du prövat den?

  Trevlig helg!
  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Det finns ju Fazer Blå..

  (uttalas fatser)

  SvaraRadera
 8. Mörk choklad och rykande hett, svart kaffe är så nära himlen det går att komma. Nästan i alla fall!

  SvaraRadera
 9. Anonym12:59 em

  Mörk choklad och ett glas gott rödvin är inte illa det heller.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 10. Å vad jag önskar att jag hade gjort det där stödköpet. Det hade varit SÅ gott nu ....

  SvaraRadera