måndag, februari 22, 2010

Resa i vinterland

Den globala uppvärmningen har tagit time out. Man ser sig om och tror att man hamnat i Alperna, men bergen består bara av snö som lagts i rekordstora högar eller bara fallit ner, inte sällan med en bil under.

Mitt i denna vinter kom Dottern på besök från exilen i Norge, med onödigt tunna ytterkläder. Skulle tillbringa helgen hemma, med kompisar och (lite grand) med familjen.
Men på måndag var det dags för jobb igen.
Tåget till Oslo skulle gå kvart över fem på söndagseftermiddagen. Sedan skulle det gå halv sex. Sedan skulle det gå tio i. Sedan tio över ... och så, till sist, skulle det lämna Stockholms central klockan tio, snudd på nattåg, helt enkelt.

Men halv tio hämtade vi hem henne igen. Det skulle över huvud taget inte gå något tåg till Oslo. Halv nio på måndag morgon (i morse alltså) gällde den nya biljetten hon fick, efter köande i trängseln vid SJ:s informationsdisk med personal som svettades i stället för frös.
Fast makterna ville annat. Plötsligt var all tågtrafik kring Hallsberg nedlagd, för till råga på allt snöande hade ett tågsätt spårat ur.

Dottern fick plockas hem igen, med resväskan fylld av ost och korv. Erbjudande om en resa ”någon gång senare i veckan” var inget att nappa på.
Det fanns som tur var ledig plats på en buss. Halv två skulle den gå.
Allt medan termometern visade tjugo minusgrader, solen sken och hela Nybroviken rök i kylan.
Åtta timmar skulle resan ta.

När hon väl kommer fram någon gång framåt midnatt – vilket jag alltså hoppas och räknar med att hon gör – är det med ett drygt dygns försening, en borttappad dagsinkomst och en hel del extra frustration och besvär.
Så kan det vara att företa en resa i vinterland.
Men nu fryser hon inte. Inte längre. En sms-rapport från bussen meddelar, att hon i stället håller på att avlida i värmeslag, eftersom chauffören satt på högsta effekt på elementen ombord och inte visar någon som helst tendens att dra ner på den.

Kanske vill han på detta sätt bidra till att den globala uppvärmningens time out förkortas?
OK. Han har mitt stöd. Dottern får härda ut, helt enkelt. Det var hur som helst trevligt att ha henne hemma en stund igen.

Copyright Klimakteriehäxan

Läs mer om tåg- och trafikkaos i SvD här och här, i DN här och här och på svt.se här.

UPPDATERAT: Hon kom fram.

5 kommentarer:

 1. I den globala uppvärmningens spår får vi räkna med att det blir allt vanligare med extremväder - det är kanske det vi ser nu... Hoppas dotterna snart är framme.

  SvaraRadera
 2. Jag har samma typ av väntan i färskt minne... :)

  Det tåget vi alla skulle få hoppa över till i Mjölby, som skulle tillbaka till Nässjö för att vända, såg jag inte till på de 90 minuter jag väntade på maken... och det borde ha kört förbi efter 60 minuter... Tur att jag inte gick på den niten.

  I dag känner jag av att jag nog var rätt spänd inför hela helgen med resa och förseningar, trots att jag kände mig cool igår. Har varit så gräsligt läskigt trött hela dagen.

  SvaraRadera
 3. Det är helt otroligt vilket tågkaos det är just nu. Inte många tåg går till och från den här staden som de ska.
  Den här vintern kommer vi säkert att minnas länge.

  Härlig vinterbild! :-)

  SvaraRadera
 4. Anonym2:17 em

  Det är väl i liknande katastroflägen inga reseförsäkringar gäller heller (force majeure)?

  Men ni fick ju i a f litet extratid med dottern.
  Hoppas maten höll sig i bussvärmen!

  Vackert foto.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Ja det är helt sanslöst vilket trafikkaos det är just nu med tåg och bussar och t-banor... Är som att det aldrig varit snö innan.
  Trevligt att få ha dottern hemma en stund iaf!
  Hoppas att du haft en fin dag.

  SvaraRadera