fredag, februari 12, 2010

Veckans fönster är berömt

Veckans fönster ska vara berömt.
Jag utgår från att det här är det - och det är inte bara ett fönster, det är en hel fönstervägg, som dessutom kan sänkas ner i marken. En detalj från Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården, som fått världsarvsstatus av FN.
När det gallerförsedda fönstret sjunker öppnas kapellets bakre vägg mot omvärlden, och tanken lär vara att den som bevistat en sorglig och tung begravningsakt ska kunna lämna den och gå ut i en öppen värld, där framtiden trots allt väntar. Det är den ryktbare arkitekten Gunnar Asplund som ritat kapellet - väl värt ett besök, precis som hela Skogskyrkogården.
Fler berömda fönster kan du titta på om du klickar här.

UPPDATERING: Inte för att Veckans fönster är någon tävling, men den här gången tycker jag att den här tolkningen hos "More than a thousand words" är så smart att den tar guld.

NY UPPDATERING: Jag har lagt ut fler av mina bilder från Skogskyrkogården här på bloggen till allmänt beskådande. Klicka här!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Ett besök på denna plats står på min långa önske lista!
  Spännande!

  SvaraRadera
 2. Hej
  Jag jobbade i nästan tio år på kyrkogårdsförvaltingen,huvudkontoret visserligen, men har tillbringat många timmar på Skogskyrkogården. En mycket vacker plats. Det som ofta glöms bort är att Sigurd Leverentz bidrog till mycket av utformningen.

  SvaraRadera
 3. Har aldrig varit på skogskyrkogården men hört mycket talas om den och sett bilder från andra delar. Det här var dock nytt för mig.

  SvaraRadera
 4. En vacker plats och ett fint foto därifrån. Det finns en knytning till Eslöv (Susanne´s älskade stad och min arbetsstad) genom Gunnar Asplunds son Hans, som ritat Eslövs vackra Medborgarhus (men det har ju S redan berättat på sin blogg :-) )

  SvaraRadera
 5. Har heller aldrig varit där men vilken fin tanke med fönstret som sjunker ner och öppnar upp mot naturen.

  SvaraRadera
 6. Jag kom till Skogskyrkogården f f g (och hittills enda) för ung. 1,5 år sedan och blev uppriktigt imponerad! Det bara dräller av skaparkraft och fin formgivning, i kombination med grönt och frid och ro!

  SvaraRadera
 7. Gunnar Asplund har, som larans skriver, anknytning till Eslöv. Han ritade vårt lagerhus, Sveriges högsta trähus, som renoverades från spannmålsmagasin till lägenheter för några år sedan efter en häftig debatt i stan. Sonen Hans Asplund ritade medborgarhuset, som fick EU-pris för sin fina renovering. Och till sist sonsonen Olle Asplund som är landskapsarkitekt och ritat en plantering i stan.

  Skogskyrkogården har jag aldrig besökt, men lovar att jag ska göra det någon gång. Tror att Fototriss-Helena visat en hel del bilder därifrån.

  SvaraRadera
 8. Mmmm så vackert..jag bara njuter av sådant..när man tänkt till lite..när man smyckar på rätt sätt..

  SvaraRadera
 9. Väldigt vackert i alla fall.

  SvaraRadera
 10. Jag upprepar min rekommendation: ta er dit! T-banan går nästan till entrén, bussar går t o m in på området, så det är lätt att hitta!

  SvaraRadera
 11. Skogskyrkogården är en plats som poppar upp då och då i många sammanhang. Jag förstår av din bild och många andras bilder därifrån att det är en sevärd plats.

  SvaraRadera