söndag, maj 23, 2010

Veckans fönster är FÖRSLUTET

Gallret är nerdraget för både fönster och dörr. "Stängt på grund av sjukdom" står det skrivet på en lapp i tunn, nästan osynlig skrift.
Tyvärr tror jag att det är stängt för gott.

Det här var en gång en alldeles utmärkt matbutik, en affär där jag handlade om inte allt, så i alla fall det mesta. Saknades något i sortimentet beställdes det snabbt hem, till kalas kunde man få kallskuret vackert upplagt på serveringsfat, julskinkan kokades i köket, doppspadet som bildades följde med som bonus, vi kunde till och med köpa julgran där. Personlig service var en självklarhet, alla i butikspersonalen tilltalades med förnamn, vi hade koll på varandra.

Affären var också en mötesplats, vi hamnade ofta i långa trivsamma samtal över limporna eller mellan kyldiskarna, i (den aldrig särskilt långa) kön till kassan behövde ingen stressa eftersom man passade på att småprata lite med en granne.

Men det där är historia. Butiken bytte ägare flera gånger, lyckades ändå behålla sin kvalitet och charm. Ända tills fastighetsägaren beslutade om ombyggnad och rev huset. Den mindre butik som öppnades i nybygget räckte inte till. Varuutbudet blev för begränsat, priserna långt ifrån konkurrenskraftiga - och kunderna hade ju redan hunnit vänja sig vid att hoppa av bussen och handla på hemvägen. Alldeles för få kom tillbaka.

Nu har säkert tre-fyra ägare försökt få fart på verksamheten. Utan framgång. Tomt och dött och stängt ser det ut, tomt och dött och stängt är det. Och förblir det med största sannolikhet. "Håll knappen intryckt tills dörröppning sker" står det på den lilla gula skylten, men det tror jag inte stämmer ...

Alltså tyckte jag att detta passade när Veckans Fönster har tema FÖRSLUTET.
Fler väldigt stängda fönster hittar du vägen till här.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Stängda affärer är lite tråkigt tycker jag. I Stockholm är det kanske inte hela världen om en butik slår igen (rätta mig om jag har fel), värre är det i en liten by som bara har en enda butik för det för med sig så mycket mer för befolkningen.

  Att gå till affären för att möta bekanta och prata bort en stund ägnar jag mig själv ofta åt. I min lilla stad är det nästan oundvikligt att inte träffa någon jag känner så pass bra att jag står en stund med varukorgen mellan frukten och mjölken. Ibland händer det att jag glömmer glassen som långsamt smälter i korgen medan orden flödar.

  SvaraRadera
 2. Det var ett sorgligt fönster hos dig idag! Små lokala affärer är så mycket roligare att handla i än opersonliga stormarknader som ser likadana ut överallt.

  SvaraRadera
 3. Det lär finnas många butiker med sådana fönster och historier här i landet i dag. En tidstypisk bild kanske.

  SvaraRadera
 4. Anonym8:47 em

  Trist när en sån härlig samlingsplats försvinner. Min bror har precis tagit över en liten ICA Nära affär som fungerar bra på en liten ort. Även jag har börjat åka dit ibland fast det är en bit att åka. Men det är trevligt.

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt att den fick stänga

  SvaraRadera
 6. Tråkigt, absolut! Inte minst för mig som vuxit upp i en liten lanthandel. Sitter väl kvar lite i generna, tror jag. Men konkurrensen är hård och de som klarar sig får jobba ordentligt, den saken är nog klar.

  SvaraRadera