måndag, januari 24, 2011

En ny sorts hundraprocentare

Logaritmer och absoluta tal fångade aldrig mitt intresse på mattelektionerna. Men däremot fick man, på ett långt tidigare stadium, andra kunskaper i praktisk matematik som kommit väl till pass. Jag tänker på procenträkning. Om det nu är 70 procent på reapriset, hur mycket kostar det då att slå till? Hur många procent fett innehåller den här matvaran, och hur förhåller sig fetthalten till proteinet? Med mera i den stilen.
Och nu visar det sig att procenten är intressant också när det handlar om heminredning.

Men alla var nog inte lika uppmärksamma när det begav sig. Vilket jag konstaterar när jag bläddrar i en publikation som kommer med morgontidningen, vare sig man vill eller inte. The Perfect Guide heter den, och jag tillhör knappast målgruppen, men bläddrar ändå lite förstrött. Hittar en krönika om just heminredning. Jag tillhör den krets som kallar mig "inredningsintresserad" och som krönikören här fnyser åt i tryck.

”100 procent av alla svenskar har soffan i ett hörn, oavsett om det är en hörnsoffa eller ej” står det. Skribenten, vars namn jag inte nämner av ren barmhärtighet, konstaterar att detta är en regel utan undantag. Hm. Lyfter blicken och tittar. Nej, vår (en rak modell) står kvar mitt på den vägg där vi en gång ställt den. Går snabbt igenom möbleringen hos ett antal bekanta, kommer inte på en enda känd soffa som petats in i ett hörn. Men det är klart, hos tidningens expert har jag förstås aldrig varit. Några gemensamma vänner har vi nog inte heller.

Då kommer slutklämmen. Var har han, specialisten på procenträkning och heminredning, ställt sin största sittmöbel? I ett hörn, rimligen, inte sant? Det gör ju ALLA! Men icke. Här har uppfunnits en helt ny sorts hundraprocentare, helt enkelt. För allra längst ner på sidan kommer den, dödsstöten för hans egen expertis: Han har ”en grön antik soffa som står mitt i vardagsrummet”. Så var det med den saken!

Och hur mycket hundra procent är i hans förmodat stil- och insiktsfulla värld, det får vi väl aldrig veta. Vilket kan göra det samma. Hans kunskaper om svenska vardagsrum förefaller vara i nivå med hans kunskaper i procenträkning. Men det var kanske svårt att hålla sig vaken på mattelektionerna i hans skola. Han måste ha nickat till när läraren kom till procenten.
Det hände faktiskt mig också ibland, det måste jag trots allt medge. Vilket kanske är förklaringen till det där med logaritmerna.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Vi har en reporter i vår tidning också som sov på de lektionerna.

  SvaraRadera
 2. jag tyckte om både procent och logaritmer :)
  Är duktig på överslagsberäkning när kundvagnen är full, fast numera äger man ju kreditkort... slutklämmigt

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Vännerna har världens vackraste trädgård som utsikt från de stora låga fönstren. Deras soffa står mitt på golvet, med RYGGEN mot den vackra tavlan ute....

  SvaraRadera
 4. Anonym11:52 fm

  Hihi - kul skrivet och rätt räknat av dig.
  Vi har tre soffor - ingen i ett hörn.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Vi har också en soffa som INTE står i ett hörn. Det måste väl också innebära - hans resonemang - att 100% har hörnsoffor, eller? Jag kan f.n. inte komma på någon av mina barn eller vänner som har detta...
  Kul inlägg att läsa som vanligt!

  Vad gäller MINA mattekunskaper som jag burit med mig genom livet är det dessa: Vad man vinner i kraft förlorar man i väg och tvärtom och att pi är 3.14. Bra att veta när man ska lösa korsord.

  SvaraRadera
 6. Hihihi .. jag tror att skribenten räknade inte med en så uppmärksam läsare. Eller, det var just knepet för att få dig att läsa artikeln. Och det lyckades han ju med.

  SvaraRadera