söndag, september 04, 2011

Citat: Sök inte just det lediga jobbet

”Att öppet visa sin åstundan att ta plats i denna församling är inte meriterande. /.../ Sekretessen (är) viktigare än någonsin – till och med viktigare än vad gäller Nobelpriset. Det hör också till etiketten bland ledamöterna att man aldrig förhör sig om den diskussion som föregick ens eget inval.”

-Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund bloggar inför den 22 september, den dag då stol nummer sex i den illustra församlingen ska besättas, efter författaren Birgitta Trotzig som avlidit.
Där ser man, inte alla jobb kan sökas, hur kvalificerad den hugade än kan tycka sig vara. Och inte lär det bli nån satsning som minskar ungdomsarbetslösheten heller.
I dag listar DN:s kulturredaktion tio "kandidater" till den prestigefyllda platsen. Yngst i församlingen är med sina 47 år för närvarande författaren Lotta Lotass, invald 2009. Inte mindre än sex av de Aderton har passerat sin 80-årsdag, en (Gunnel Vallquist) är över 90.
En av de intervjuade i sammanhanget specificerar det allt överskuggande kravet på en framtida ledamot: "Det viktigaste är nog att man tycker om och är bra på att läsa." Tja, då ökar ju antalet möjliga aspiranter rätt dramatiskt, inte sant? Hoppas att Peter Englund dessutom hittar en meningsfrände när det gäller sådant som Åsa-Nisse, dataspel och godisminnen ... då blir det säkert roligare på de högtidliga sammankomsterna (om än en aning mindre högtidligt, kanske)!

2 kommentarer:

  1. Anonym11:12 fm

    Jag trodde först citatet gällde frimurarorden.

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  2. Å jag trodde det handlade om en tjänst som partiledare. Jag tycker lika illa om annonsen som annonser där det krävs foto tillsammans med CV av den som söker!

    SvaraRadera